{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na aukciji Hemingwayjevo pismo o seksu na pozornici

23.9.2013. u 17:51
0
2
Na aukciji Hemingwayjevo pismo o seksu na pozornici
0
Na aukciji Hemingwayjevo pismo o seksu na pozornici
Pismo pisca Ernesta Hemingwayja upućeno glumici i pjevačici Marlene Dietrich, u kojem autor zamišlja nadrealni seksualni čin na pozornici, ponuđeno je na aukciji.
Hemingwayjevo pismo holivudskoj zvijezdi datira iz augusta 1955. godine, a počinje sa "Najdraža Švabice".

Neobični par upoznao se na putovanju preko Atlantika 1934. godine, a njihovo prijateljstvo je potrajalo sve do Hemingwayjevog samoubistva 1961.

Iako njihova "ljubavna afera" nikada nije ostvarena, imali su prepisku kroz serijal od najmanje 30 ljubavnih pisama i telegrama. Pisma su njihove porodice donirale biblioteci John F. Kennedy, a javnosti su predstavljena 2007. godine.

Pisma otkrivaju Hemingwayjeve igre riječima u izražavanju dubokih i intenzivnih emocija prema Dietrich.

Jedno od pisama počinje njegovim maštarijama o teatarskom projektu, za koji ga je, sudeći prema pismima, glumica ranije pitala za saradnju.

"Nakon što padneš na pozornicu pijana i gola, prišao bih ti straga ili sprijeda, u večernjoj odjeći koju bih žurno skinuo, a zatim bih te pokrio, otkivajući stas Burta Lancastera", pisao je Hemingway.

Jednom prilikom je povjerio svom prijatelju i kasnijem biografu, A. E. Hotchneru, kako su on i Dietrich bili "žrtve nesinhronizirane strasti". Kada je jedna strana bila slobodna, druga nije.

Nedostatak fizičkog dodira utjecao je na osjećanja koja je Hemingway izražavao u pismima.

Hemingway je većinu svojih radova napisao između '20-ih i '50-ih godina prošlog stoljeća, a Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1954. godine. Veliki broj njegovih djela smatra se klasicima američke književnosti.

Dietrich je bila popularna tokom čitave svoje karijere, zahvaljujući stalnim promjenama. Karijeru je počela kao pjevačica i glumica u nijemim filmovima u Berlinu, da bi kasnije prešla u Hollywood.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: