Rijedak primjer "lokid P-38"
0

Muzej vazduhoplovstva prodaje avion iz Drugog svjetskog rata

SRNA
Muzej vazduhoplovstva u Beogradu na korak je od odluke da proda svoj primjerak čuvenog američkog aviona iz Drugog svjetskog rata "lokid P-38", pišu beogradske "Večernje novosti".

Ovaj istorijski lovac jedan je od četiri primjerka u Evropi, a bit će ustupljen američkom muzeju avijacije "Korona" u Kaliforniji pod "firmom" međumuzejske kulturne razmjene. Zauzvrat, srbijanski muzej dobit će nešto više od 200.000 dolara i repliku prvog srpskog borbenog aviona "blerio".

Iako je riječ o gotovo neprocjenjivom primjerku za historiju svjetske avijacije, za put u SAD srpskog "lokida" gotovo je sve spremno. Čeka se samo posljednja riječ Upravnog odbora Muzeja vazduhoplovstva, pišu "Novosti".

Za ovaj posao Muzej je već obezbijedio izvoznu dokumentaciju, a od Direktorata civilnog vazduhoplovstva zatražio je potvrdu da "lokid" nije zaveden u registru aviona Republike Srbije. 

Stručni savjet ove ustanove još u septembru se usprotivio prodaji američkog lovca. Njihov argument je bio da Amerikanci nude samo simboličnu sumu, a da replika "blerija" može bez muke da se napravi u Srbiji.