Zanimljivosti
32

Muškarci u Indiji sve češće traže razvod: Supruge partijanerke i previše seksa im nanosi duševnu bol

Piše: E. F.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Iako je Indija još uvijek zemlja sa najnižom stopom razvoda u svijetu, bračni brodolomi i u ovoj zemlji postaju sve češća pojava.

Stručnjaci kažu kako se u većini slučajeva, kada je riječ o razvodima u Indiji, tužbe supružnika baziraju na zlostavljanju ili okrutnom ponašanju, naročito kada se determinira psihološka trauma koju je supružnik zadobio tokom braka, piše BBC.

Ovakav opis razloga za razvod je poprimio preširoke razmjere pa tako sada Viši sud u Bombaju mora presuđivati u veoma bizarnim interpretacijama onoga što se zove psihičko zlostavljanje.

Duševna bol zbog previše zabave

Prošle sedmice je sud u Bombaju odbio presuditi u korist muža koji je podnio zahtjev za razvod od svoje supruge jer se ona previše zabavlja.

On je istakao kako je to, između ostalog, dovelo do njegovog lošeg psihičkog stanja.

No, sud je cijenio kako 42-godišnji muškarac koji je oženjen od 1999. godine također uživa u zabavama, te nije mogao zaključiti da je bio osuđen okrutno ponašanje svoje supruge ili da je pak trpio psihičko zlostavljanje.

Sud je u svom odbijanju razvoda u ovom slučaju istakao kako je socijalizacija supružnika u određenoj mjeri dozvoljena.

Višak seksa

I dok je nedostatak seksa između bračnih drugova globalni problem, u Indiji u pojedinim slučajevima stvari stoje malo drugačije. Muškarac je u Mumbaiju zatražio razvod od supruge zbog previše seksa.

Kako je pojasnio u svom zahtjevu upućenom sudu, njegova supruga ima stalnu i nezasitnu potrebu za seksom, čak i onda kada je on bolestan.

"Prisiljava me na seks i prijeti da će spavati sa drugim muškarcem ako je odbijem", kazao je on.

Naglasio je kako je njen autoritativni i zahtjevni karakter otežao njihov zajednički život i na kraju ga učinio nemogućim.

Modni problem

Jedan je muškarac zatražio razvod zbog okrutnosti kojom je izložen odijevanjem svoje supruge.

U zahtjevu za razvod pojasnio je da je bio užasnut odlukom svoje supruge da na posao ide u hlačama i majici umjesto u tradicionalnoj indijskoj nošnji.

Iako je njegov zahtjev prošao na porodičnom sudu, sud u Bombaju je odbio dati razvod ovom paru.

"U suprotnom, razvod bismo morali dati svima onima koji imaju problema sa kompatibilnošću karaktera", kazali su na ovom sudu.

Problemi sa aknama, negostoljubivost

Iako su ugovoreni brakovi sasvim uobičajeni u Indiji jedan takav je rezultirao razvodom i to zbog problema sa aknama. Naime, jedan muškarac je tražio razvod jer njegova supruga ima problema sa aknama na licu, zbog čega nije došlo do konzumacije njihovog braka tokom medenog mjeseca.

Sud je presudio u korist ovog muškarca navodeći kako je mladenka zapravo prevarila svoga muža jer ga prije vjenčanja nije upozorila na problem sa aknama.

Kao da ovi razlozi nisu dovoljni, jedan muškarac je razvod zatražio i zbog činjenice da ga je njegova supruga ponizila kada je odbila napraviti čaj njegovim prijateljima. Sud je presudio u njegovu korist zbog ovoga, ali i vođen činjenicom da je žena mimo znanja svoga supruga prekinula trudnoću.