Istina pobjeđuje
19

Muškarac koji je nevin proveo u zatvoru 46 godina dobit će 1,5 miliona dolara odštete

Klix.ba
Richard Phillips i Gabi Silver (Foto: CNN)
Richard Phillips i Gabi Silver (Foto: CNN)
Richard Phillips, muškarac koji je proveo u zatvoru više od 45 godina zbog ubistva koje nije počinio, dobit će 1,5 miliona dolara odštete za vrijeme koje je proveo iza rešetaka. Phillips je proveo više vremena u zatvoru nego bilo koja druga nevina osoba u SAD-u.

Ovaj stanovnik Michigana je oslobođen i pušten iz zatvora prošlog marta nakon što je drugi muškarac priznao ubistvo nakon skoro pola stoljeća otkako je počinjen zločin.

Richard Phillips ima pravo na 50.000 dolara za svaku godinu u kojoj je bio zatvoren, prema Zakonu o kompenzaciji za nepravedno zatvaranje u Michiganu. Novac se ne oporezuje, izjavila je za CNN njegova advokatica Gabi Silver.

Isplata od 1,5 miliona dolara pokriva oko tri decenije njegove zatvorske kazne, jer je također bio u zatvoru zbog navodne oružane pljačke koju Richard Phillips također negira. Ukoliko Phillips dokaže svoju nevinost i u ovom slučaju dobit će još veću odštetu.

"Ovo je sjajna vijest i apsolutno je ispravna. Iako ova kompenzacija neće vratiti 45 godina koliko je nepravedno odslužio u zatvoru, iskreno se nadam da će mu to donijeti zasluženi i ispunjeni kvalitet života", kazala je lokalna tužiteljica Wayna Kym Worthy.