Bosanac drži svjetske rekorde
0

VIDEO / Muhamed Kahrimanović - "čelična ruka" za Guinnessa

Piše: Edin Isanović
Muhamed Kahrimanović je jedan od rijetkih bh. građana čije se ima našlo u Guinnessovoj Knjizi rekorda. Naime, svjetski je šampion u razbijanju tvrdih predmeta. Drži rekord u razbijanju riječnog kamena (78 komada u tri minute), razbijanju dasaka i razbijanju kokosovih oraha - 83 komada u jednoj minuti.

Prvi put rekord je oborio 2002. godine. Tada je uspio razbiti 67 kokosovih oraha za 60 sekundi. Kasnije je to povećao na 81, a aktuelni rekord je 83 razbijena oraha u minuti. Krajnji cilj je doći do brojke sto.

Svakako treba istaći da kokosov orah ima veoma debelu i tvrdu ljusku. U toplijim krajevima, tamo gdje kokos prirodno raste, koristi se mačeta kako bi se otvorio.

Specijalnost Kahrimanovića je razbijanje flaše u balonu, a da pri tome balon ne pukne. Uspio je razbiti i 14 mm željeza. Iz zatvorenog gepeka automobila izašao je za 14 sekundi, a zatvorenog kovčega za 46 sekundi.

Na pitanje kako sve uspjeva Muhamed odgovara da je važno da su duh i tijelo u ravnoteži. Napominje da ima tehničko-taktičke treninge, kao i treninge brzine udarca i koncentracije.

"Mnogo radim na treningu udarca. Imam konstantan udarca, bez obzira da li se radi o prvom ili osamdesettrećem kokosovom orahu. Jačina ostaje ista", apostrofira Kahrimanović.

Podvlači da je izuzetno važno disanje. Ako se poremeti sklad izdisaja i koncentracije, izostaje željeni rezultat.

Kahrimanović je porijeklom iz Ilijaša, a trenutno živi u Hamburgu. Sa devet godina počeo je trenirati karate i džudo, a kasnije je nastavio sa kung fuom i taekwondoom (od 1992. do 1994. bio i selektor bh. reprezentacije).

Godine napornog rada Kahrimanovića su dovele na svjetski tron. Nadimak mu je "čelična ruka".