Nalazi se u Engleskoj
34

Most koji je bio inspiracija za knjige o Winnie Poohu prodat za 178 hiljada dolara

I. S.
Posingford Bridge
Posingford Bridge
Most u Engleskoj koji je poslužio kao inspiracija za ilustrovane knjige i crtane filmove "Winnie the Pooh" prodat je na aukciji za više od 178 hiljada dolara.
Pobjednik aukcije Lord De La Warr, koji je vlasnik Buckhurst Parka u Engleskoj, rekao je da će "most imati počasno mjesto na imanju".

Most se počeo povezivati sa Winnijem jer se autor prve knjige A.A. Milne na njemu često igrao sa svojim sinom Christopherom Robinom dvadesetih godina prošlog stoljeća.

Most je napravljen u šumi Ashdown u Sussexu 1907. godine i preko njega su prelazili konji, zaprežna kola, ali i pješaci.

Prvobitno se zvao Posingford Bridge. Međutim, kako su knjige postale naročito popularne, 1979. godine preimenovan je u Poohsticks Bridge.

Do 1999. je gotovo potpuno uništen zbog velikog broja posjetitelja. Zamijenjen je replikom, a original se čuva u skladištu u šumskom centru Ashdown.

"Kada je riječ o historiji knjiga i filmova i sreći koju je Winnie godinama donosnio mlađim, ali i starijim generacijama, bilo je teško odrediti cijenu mosta", rekao je James Rylands koji radi u aukcijskoj kući Summer Place Auctions.