Zanimljivosti
15

Monah već 20 godina živi na vrhu stijene u potpunoj osami

Klix.ba
Gruzijski monah Maxime Qavtaradze (59) već 20 godina živi u potpunoj osami na 40 metara visokoj stijeni Katshkhi.

Kada želi da siđe sa stijene iznad samostana, potrebno mu je 20 minuta da se spusti niz ljestve. Namirnice mu obično donose njegovi sljedbenici i podižu ih pomoću vitla, a on sam silazi dva puta sedmično, kako bi molio s njima.

Prije nego se zaredio 1993. godine, radio je kao radnik na dizalici te je oduvijek volio visine.

"Ovdje je tolika tišina, da možete osjetiti božje prisustvo", kaže Maxime.

Njegovi jedini posjetioci su svećenici i grupe problematičnih mladih ljudi koji traže utjehu u samostanu u podnožju planine. Fotograf Amos Chapple posjetio je monaha stilitu, ali mu isprva nije dozvoljeno da se popne na stijenu. Umjesto toga proveo je četiri dana moleći se po sedam sati. Na kraju mu je dozvoljeno da se popne uz ljestve.

Maxime mu je rekao da se zamonašio nakon boravka u zatvoru, kada je odlučio da promijeni svoj život. Kada je tek došao na vrh stijene, spavao je u frižideru. Sada se na vrhu stijene nalazi udobna koliba sa krevetom.

Stijenu Katshki koristili su stiliti, kršćanski red koji živi na vrhovima stubova i stijena kako bi izbjegli ovozemaljska iskušenja. Praksu je, u 15. stoljeću, zaustavila otomanska okupacija. Stoljećima je ova stijena bila napuštena, a lokalno stanovništvo je samo proučavalo misteriozne ruševine u njenom podnožju.

Planinar Alexander Japardize je 1944. godine predvodio grupu koja je prva dokumentovala vrh stijene i otkrila ostatke kapele i skelet monaha koji je tu živio.

Ubrzo nakon pada komunizma i ponovnog oživljavanja religije u Gruziji, Maxime je odlučio da živi na vrhu stijene, kao što su to nekada činili stiliti.

"Kao mladić sam pio, prodavao droge i slično. Kada sam završio u zatvoru, znao sam da je vrijeme za promjenu. Sa prijateljima sam pio u okolnim bedima i viđao sam ovo mjesto, gdje se zemlja susreće sa nebom. Znali smo da su monasi nekada živjeli ovdje i osjećali smo veliko poštovanje prema njima. Prve dvije godine nije bilo ničega, te sam spavao u starom frižideru, koji me štitio od vremenskih neprilika", ispričao je Maxime.

Naknadno je, zajedno sa lokalnom kršćanskom zajednicom, napravio ljestve, renovirao crkvu i izgradio kolibu.

Muškarci koji se nađu u životnim problemima dolaze, ostaju i traže savjet od Maximea i mladih svećenika. Bivaju ugošćeni pod uslovom da se pridruže svećenicima u molitvi po sedam sati dnevno te pomažu u službi.

Stiliti su bili grupa ranokršćanskih asketa koji su provodili vrijeme sjedeći ili stojeći na vrhu uskih stubova. Najpoznatije Sveti Simeon Stilita, koji je od 423. godine proveo 30 godina na vrhu stuba. Rekord drži Sveti Alipije koji je u šestom stoljeću proveo 67 godina na stubu. Posljednjih 14 godina je proveo ležeći, budući da više nije mogao stajati.