Tražio ljude s fotografija
0

FOTO / Momenti zarobljeni u vremenu nastavljeni nakon 30 godina

Sarajevo-x.com
Jedan poljubac na peronu ili ispijanje pića uz razgovor na trgu su samo kratki momenti, fotografisani, zaustavljeni u djeliću sekunde i nastavljeni. Sada, 30 godina nakon toga ti momenti su ponovljeni.

Fotograf Chris Porsz ranih 1980-ih godina prošlog stoljeća fotografisao je svakodnevne životne trenutke i to bez znanja onih koji su fotografisani. Možda ti ljudi nikada ne bi ni saznali da je nekada davno jedan njihov poljubac, dodir ili pogled ostao zarobljen u vremenu, da Porsz nije odlučio pronaći ljude koje je nekad fotografisao u Peterboroughu i čuti priču koja stoji iza svake fotografije.

Iako mnogih zgrada koje se nalaze u pozadini fotografija nema, iako ti trgovi ili ulice više ne izgledaju kao tada, prije 30 godina, britanskog fotografa nije interesovala šta se dogodilo s građevinama već sa ljudima.

Objavljujući oglas u lokalnim novinama Porsz je započeo potragu koja je ipak bila uspješna.

Roditelji Tonyja Wilmota prepoznali su svog dječaka na fotografiji gdje na željezničkoj stanici viri kroz prozor voza i ljubi svoju djevojku, koja ostaje tu na peronu, u Peterboroughu.

Tony i Sally Wilmot su danas supružnici. Fotografija na kojoj se ljube načinjena je dok je Tony radio u drugom dijelu države.

"Nisam ni znao da je ta fotografija načinjena", kazao je Tony koji sa Sally ima dvoje djece, 22-godišnjeg sina Toma i 20-godišnju kćerku Jenny.

Par je pristao da fotograf načini rekonstrukciju fotografije stare 30. godina, iako se na tom mjestu dosta toga promijenilo, a najviše vozovi. Nema više poljubaca kroz prozor vagona...

Porsz je uspio pronaći dječaka kojeg je nekada davno policajac dobro naružio. Tim Woodman je tada imao samo 12 godina, a danas je oženjen i ima šestero djece.

"Ne sjećam se šta mi je policajac govorio, ali vjerovatno me ružio zbog vožnje bickla ulicom", kazao je Woodman.

Policajac David Harvey koji je nekada održavao red na ulicama svog grada danas je u penziji.

"Pokazao sam fotografju mom sinu koji je upravo završio prvu godinu na policijskoj akademiji, kazao je Harvey", prenosi Daily Mail.

Britanski fotograf ponovio je i tu decenijama staru fotografiju, iako sada se mnogo toga promijenilo na mjestu na kojem je taj jedan trrenutak ostao zarobljen.

Porsz, je pronašao još nekoliko parova, a za mnogima i dalje traga. Nada se da će pronaći i ostale ljude sa svojih fotografija i saznati njihove priče, vjeruje sretne...