Možda ima lijeka
0

Moguć oporavak čovjeka-drveta

Sarajevo-x.com
Indonezijski ribar sa neobičnom bolešću koji je živio u strahu da bi ga "korijenje" koje prekriva njegovo tijelo i koje neprestano raste ubrzo moglo i ubiti, ipak gaji nade da će potpuno ozdraviti. Jedan američki doktor uveo mu je terapiju vitaminom A i nakon nekoliko operacija napredak je već vidljiv.

Kad je bio tinejdžer, sada 37-godišnji Dede doživio je nezgodu pri čemu je porezao koljeno. Nakon toga "bradavičasto korijenje" počelo je rasti na njegovim rukama i nogama, a zatim se proširilo na cijelo tijelo. Ubrzo je postao nesposoban da obavlja svakodnevne poslove.

Otpušten je s posla na kojem je radio, a supruga ga je ostavila. Dede od tad živi u siromaštvu sa dvoje djece koji su sad tinejdžeri, a lokalni doktori nisu pronašli lijek za njegovo stanje, piše Telegraph.

Ovaj nesretni čovjek čak se bio pridružio i "showu čudaka" u svom mjestu i paradirao ispred gledalaca zajedno sa drugim žrtvama čudnih bolesti.

Međutim, u selu u kojem Dede živi južno od Jakarte pojavio se američki dermatolog koji smatra da može liječiti bolest koja mu je promijenila život. Nakon izvršenih testiranja Dedeove krvi, doktor Anthony Gaspari sa Univerziteta u Marylandu zaključio je da je posrijedi virus papiloma ili HPV koji obično prouzrokuje manje bradavice koje se mogu proširiti.

Dedeov problem se pojavio uslijed rijetke "genetičke greške" koja je naštetila njegovom imunološkom sistemu. Zato se virus raširio po njegovom organizmu odnosno po ćelijama kože. Doktori su prvo pomislili da je posrijedi HIV virus, ali su testiranja pokazala da nije već je u pitanju nešto mnogo misterioznije.

Osim izraslina, ovaj čovjek je u toku života bio veoma zdrav, iako mu je imunološki sistem tako slab. Njegovi roditelji kao ni rodbina nisu bolovali ni od kakvih značajnih bolesti.

Doktor Gaspari vidio je ovaj slučaj na kanalu Discovery i smatra da bi mu se moglo pomoći dnevnim dozama sintetičke forme vitamina A.

"Neće imati perfektno normalno tijelo, ali bi se izrasline mogle smanjiti na taj nivo da može koristiti svoje ruke," rekao je na početku tretmana ovaj stručnjak. "Izrasline bi se trebale smanjiti i on bi trebao početi živjeti normalnim životom."

S operativnim zahvatima počeo je u januaru, ali još uvijek postoje šanse da se izrasline vrate. Trenutno doktor Gaspari radi zajedno sa indonezijskim doktorima na ovom slučaju.