Zanimljivosti
23

Moderni studenti koriste sofisticirane načine da varaju na testovima

Piše: M. N.
Mnogi učenici i studenti spremni su učiniti skoro sve da bi dobili dobre ocjene. Kada ne stignu naučiti svo gradovi, a testovi se bliže, snalaze se na razne načine kako bi odgovorili na sva pitanja i zadatke. Tzv. džonovi glavni su alat u varanju na testovima.

Kako je tehnologija napredovala, tako su i "džonovi" sofisticiraniji. Mnogi koriste pametne satove na kojima napišu potrebne formule ili odgovore, a neki koriste Google naočale, ukoliko ih profesori ne primijete.

Digitroni su dosta napredniji u odnosu na ranije, pa se i u njima mogu pohraniti potrebni podaci. Dosjetljiviji studenti i učenici koriste flaširanu vodu, odnosno omot na flašama na koje napišu potrebno gradivo, a neki čak i flastere čija je unutrašnjost ispisana.

Poznato je da se studenti i učenici i dalje koriste starim metodama kao što je pisanje gradiva na rukama, nogama i odjeći, a sve je popularnije pisanje na noktu palca. Za to je doduše potreban veoma dobar vid.

Društveni medij Quora objavio neke od fotografija dosjetljivih načina koje su studenti i učenici koristili u proteklom periodu kako bi ispunili svoje testove i dobili visoke ocjene.