{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mobiteli ipak nisu štetni za zdravlje odraslih

F
17.6.2008. u 19:52
0
1
Mobiteli ipak nisu štetni za zdravlje odraslih
0
Mobiteli ipak nisu štetni za zdravlje odraslih
Upotreba mobitela kod odraslih ne ostavlja nikakve zdravstvene posljedice pa tako i ne donosi sa sobom povećanu opasnost od raka, kako se do sada spekuliralo, proizlazi iz rezultata prve dugogodišnje studije o štetnosti upotrebe mobilnih telekomunikacijskih uređaja Njemačkog državnog ureda za zaštitu od zračenja, predstavljene u utorak u Berlinu.
"Sadašnje dopuštene granice elektronskog zračenja za mobitele i bežične telefone su više nego dostatne", rekao je njemački ministar zaštite okoliša Sigmar Gabriel prilikom predstavljanja studije. On je napomenuo da šestogodišnje istraživanje nije pokazalo nikakvu povezanost upotrebe mobitela sa zdravstvenim promjenama. U to su uključeni rak, ali i glavobolja i nesanica.

"Opasnost od moždanog tumora ne raste upotrebom mobitela", rekao je Gabriel.

Ministar je istodobno izjavio da studija nije mogla isključiti moguće negativne posljedice telefoniranja mobilnim uređajima za djecu.

"Pogotovo kod djece mlađe od 12 godina prisutne su mnogobrojne nejasnoće oko mogućih zdravstvenih rizika", rekao je Gabriel.

Njemački ured za zaštitu od zračenja stoga i dalje preporučuje "oprez" prilikom upotrebe mobilnih uređaja kod djece, prenijela je Hina.

Nevladin Savez za zaštitu okoliša (BUND) zatražio je stoga preventivnu zabranu upotrebe mobitela za djecu.

"Toliko dugo dok pred nama ne leže pouzdane studije o utjecaju zračenja, mobiteli bi za djecu trebali biti zabranjeni", rekao je jedan predstavnik BUND-a.

Dosad najopsežnija i najdugotrajnija studija o utjecaju zračenja telekomunikacijskih uređaja trajala je šest godina i stajala je 17 miliona eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: