Popularni lik
122

Mnogi se rado sjete Pipi Duge Čarape: Ovako danas izgleda glumica koja je utjelovila vragolastu djevojčicu

N. C.
Mnoga djetinjstva obilježila je Pipi Duga Čarapa, lik kojeg su svi rado gledali te uživali u dogodovštinama vragolaste, pjegave djevojčice. Njen lik, u seriji snimanoj prije 54 godina, tumačila je tada 10-godišnja Inger Nilsson.

Pipi Duga Čarapa ili punim imenom Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump je najpoznatija djevojčica na svijetu, ima pjege i crvene pletenice koje stoje uspravno, proturječi odraslima i ne baš neke manire.

Živi bez roditelja u kući zvanoj Villa Villekulla zajedno sa svojim pjegavim konjem Lilla gubben i majmunom Gospodinom Nilssonom, a najbolji prijatelji su joj Timmy i Annika.

Inger Nilsson (63), najpoznatija po ulozi crvenokose djevojčice, nakon uloge u seriji i tri nastavka filma o "Pipi Dugoj Čarapi" snimanih 1969. i 1970. godine, ostvarila je par manjih uloga. I danas kad vidimo njene fotografije možemo prepoznati zaigranu djevojčicu.

Inger Nilsson
Inger Nilsson

Inger danas radi kao sekretarica u Stockholmu te je posvećena porodici, suprugu i dvoje djeca, a s vremena na vrijeme prihvati neke manje uloge. Tako se 2000. godine pojavila u filmu "Gripsholm", a od 2007. godine možemo je gledati na njemačkom televizijskom kanalu ZDF u ulozi patologinje Ewe u krimi seriji "Der Kommissar und das Meer". Prije više od deset godina, učestvovala je u reality show-u "Kändisdjungeln" u kojoj nekolicina poznatih osoba boravi u džungli nekoliko sedmica.

Filmu i seriji "Pipi Duga Čarapa" prethodio je istoimeni roman i najpoznatiji je roman slavne švedske autorice za djecu Astrid Lindgren. Djelo je popularno širom svijeta i prevedeno na čak 92 svjetska jezika. U vremenu kada je roman napisan i izdan, smatrao se kontroverznim, jer je djevojčicu koja je prkosila pravilima i ponašala se divlje i neobično prikazivao kao junakinju.

Prije popularnosti, Pipi je bila predmet svađe među odraslima. Kritičari su tvrdili da bi ta 10-godišnjakinja divovske snage, koja živi sama u vili Kunterbunt i kojoj je dozvoljeno da radi sve što želi, mogla postati loš uzor djeci. Pored toga, žalili su se kako je jezik, kojim se služi, direktan i vulgaran, a knjiga demoralizirajuća.