{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mliječni put kakvog do sada niste vidjeli

S
12.10.2008. u 12:45
0
15
Mliječni put kakvog do sada niste vidjeli
0
Mliječni put kakvog do sada niste vidjeli
Na ovoj nevjerovatnoj fotografiji koju je napravio američki fotograf Wally Pacholka, a koja izgleda kao Mjesečev krajolik, prikazan je dio naše galaksije Mliječnog puta i planete Jupiter u punom sjaju.
Ovu fotografiju Mliječnog puta, kojeg je nemoguće vidjeti golim okom, napravio je fotograf Wally Pacholka koristeći 35-milimetarski fotoaparat sa 50-milimetarskom lećom. Aparat je bio postavljen na stativ, a ekspozicija je trajala 30 sekundi, dovoljno dugo da prikupi dovoljno svjetlosti, a da ne uhvati zvijezde u pokretu. Fotografiju je napravio iz unutrašnjosti pećine u pustinji američke savezne države Utah.

59-godišnji arhitekt Pacholka, iz Long Beacha u Californiji, oslonio se na svjetlost mladog mjeseca kako bi osvijetlio subjekte, a ovaj kraj je izabrao jer nema svjetlosti u okolini.

Fotografija prikazuje Mliječni put, koji je, vjeruje se, u dijametru dug 100.000 svjetlosnih godina, i dubok 1.000 svjetlosnih godina. U lijevom gornjem uglu vidi se planeta Jupiter, najveći planet u Sunečevom sistemu sa prečnikom 11 puta većim od Zemljinog. Nakon Venere, Jupiter je druga najsjajnija planeta Sunčevog sistema iako je od Zemlje udaljen 628 miliona kilometara.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: