{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mliječni put kakvog do sada niste vidjeli

S
12.10.2008. u 12:45
0
15
Mliječni put kakvog do sada niste vidjeli
0
Mliječni put kakvog do sada niste vidjeli
Na ovoj nevjerovatnoj fotografiji koju je napravio američki fotograf Wally Pacholka, a koja izgleda kao Mjesečev krajolik, prikazan je dio naše galaksije Mliječnog puta i planete Jupiter u punom sjaju.
Ovu fotografiju Mliječnog puta, kojeg je nemoguće vidjeti golim okom, napravio je fotograf Wally Pacholka koristeći 35-milimetarski fotoaparat sa 50-milimetarskom lećom. Aparat je bio postavljen na stativ, a ekspozicija je trajala 30 sekundi, dovoljno dugo da prikupi dovoljno svjetlosti, a da ne uhvati zvijezde u pokretu. Fotografiju je napravio iz unutrašnjosti pećine u pustinji američke savezne države Utah.

59-godišnji arhitekt Pacholka, iz Long Beacha u Californiji, oslonio se na svjetlost mladog mjeseca kako bi osvijetlio subjekte, a ovaj kraj je izabrao jer nema svjetlosti u okolini.

Fotografija prikazuje Mliječni put, koji je, vjeruje se, u dijametru dug 100.000 svjetlosnih godina, i dubok 1.000 svjetlosnih godina. U lijevom gornjem uglu vidi se planeta Jupiter, najveći planet u Sunečevom sistemu sa prečnikom 11 puta većim od Zemljinog. Nakon Venere, Jupiter je druga najsjajnija planeta Sunčevog sistema iako je od Zemlje udaljen 628 miliona kilometara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: