Rumunija traži zvijezdu
0

VIDEO / Mladić oduševio naciju nevjerovatnim glasom

Sarajevo-x.com
Narcis Iustin Ianau
Narcis Iustin Ianau
Narcis Iustin Ianau, 16-godišnji mladić iz Rumunije, naciji se predstavio učestvujući u showu "Rumunija traži talente" i svojim glasom naprosto je sve oduševio. Mladić ima nevjerovatne vokalne sposobnosti, što su priznali najveći tamošnji stručnjaci. No, u svojoj domovini on ne može postići veći uspijeh i ostvariti profesionalnu karijeru.

Izvodeći ariju "O, mio babbino caro" iz Puccinijeve opere "Gianni Schicch" mladi Ianau je bez daha ostavio publiku, ali i žiri.

Najveći stručnjaci su se odmah zainteresovali za njega, ističući kako ima nevjerovatan i jedinstven glas, no nažalost nisu mu mogli prognozirati blistavu budućnost u rodnoj zemlji.

Narcis Iustin Ianau počeo je pjevati u crkvenom horu još kada je imao pet godina. U horu je stajao sa sopranima, zbog čega su ga mnogi dječaci zadirkivali i ismijavali njegov ženski glas.

No, stručnjaci tvrde da mladić nema ženski već iznimno rijedak glas. Naime, on može pjevati mezzo-sporan, tenor i bariton.

"Šanse da Ianau u Rumuniji doživi profesionalni uspjeh su veoma male", kazao je direktor Filharmonije u Bacaui Paul Ionescu, a profesor muzike George Gozar je dodao da je za mladića najbitnije da nastavi muzičko školovanje i da njeguje svoju posebnu vokalnu tehniku, prenose rumunski mediji.

No, mladić nema novca za skupo školovanje i muzičku izobrazbu. Živi s ocem i mlađim bratom u jednom selu u okrugu Bacau, dok njegova majka boravi u Italiji, odakle ih svaki mjesec pomaže sa 100 eura.

Jedini način da mladić uspije i da stekne neophodno obrazovanje i jeste da osvoji glavnu nagradu na showu "Rumunija traži talente".