Neobičan protest
31

Mladi reditelj danima ispred Vlade Hrvatske čita djela koja više nisu na popisu lektire

Klix.ba
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Lovro Krsnik, mladi pozorišni reditelj iz Hrvatske, odlučio se na neobičan protest nakon što su s popisa lektire izbačeni neki od njegovih najdražih dječijih likova.

"Oni bili tu za mene kada sam odrastao", kaže Lovro Krsnik o Malom princu, Pipi Dugoj Čarapi i mnogim drugim likovima iz mašte.

On već šest dana dolazi ispred ulaza u zgradu Vlade Hrvatske na Markov trg i naglas čita djela kojih više nema na popisu za lektiru. O svom protestu redovno piše i na društvenim mrežama, posebno putem Instagrama i Facebooka gdje uživo prenosi svako čitanje. Zbog svog gustog rasporeda svaki dan čita u drugo vrijeme, pa dan unaprijed putem društvenih mreža najavljuje naredni termin čitanja.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Naravno da je potrebno prilagoditi i unaprijediti školski kurikulum s vremenom u kojem živimo, no mislim da to nikako ne smije biti na račun književnosti. Period obaveznog školovanja ionako brzo prođe u odnosu na ostatak radnog života i mnogima će to biti jedina prilika da se susretnu sa štivom koje spada pod klasik", rekao je Lovro, piše Srednja.hr.

Zanimljivo je da još niko iz zgrade Vlade Hrvatske nije došao na Lovrino čitanje. Do sada su mu, kaže, prišli samo službenici iz osiguranj, policajci te građani.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

"Svaki put me zatraže ličnu kartu, a onda ih obično pitam: ‘mogu li i vama čitati’ pa se svi nasmijemo i puste me da slobodno nastavljam sa svojom akcijom. Jučer sam otišao u glavnu policijsku stanicu u Petrinjskoj po Dozvolu za javna okupljanja, no isto su me ispratili uz osmijeh i rekli da ne radim ništa protuzakonito jer samo čitam na javnom mjestu. Isto vrijedi iza one koji me dođu slušati jer ništa od toga, naravno, nije ilegalna radnja. Kada bih napravio ukupnu računicu, u pet dana mi je prišlo šest službenih osoba, a samo osam građana koji su za moje čitanje saznali preko društvenih mreža. Moguće da brojka djeluje malo obeshrabrujuće, no vjerujem da će se lavina reakcija tek pokrenuti", rekao je Lovro.