Bez ijedne lekcije iz klavira
0

Mladi pijanista ne zna čitati note, ali svira najteža djela

Sarajevo-x.com
Samuel Osmond
Samuel Osmond
Devetnaestogodišnji Samuel Osmond iz Velike Britanije svojim darom zapanjio je brojne profesore muzike. Iako nikada nije uzimao lekcije iz klavira i ne zna čitati note, mladić slušajući djela slavnih kompozitora uspijeva zapamtiti svaku notu, a zatim savršeno odsvirati te muzičke komade.

Za samo nekoliko minuta slušanja djela Chopena ili Beethovena Osmond počinje svirati na klaviru i savršeno skidati ta djela. Ne zna čitati note, ali zato ima savršenu memoriju i sluh.

Mladić iz St. Austell u Cornwallu želio je postati advokat, međutim, opazivši njegov muzički dar profesori su ga usmjerili ka muzici i potakli ga da gradi karijeru na tom polju.

Klavir je počeo svirati prije dvije godine i prvo djelo koje je odsvirao bila je sonata "Mjesečina" Ludviga van Betovena.

Svirati uči slušajući djelo i pamteći svaku notu, jer je sa papira ne zna pročitati.

"Odrastao sam uz muziku. Svirao sam gitaru šest godina. Prije dvije godine odlučio sam da sviram klavir iako nisam znao čitati note i nikada nisam uzeo niti jednu lekciju. Ali, bilo je tako jednostavno svirati. Čujem note, zapamtim ih i odsviram", ispričao je mladićm, prenosi Daily Telegraph.

Trenutno uči da svira Chopinovu Ballarde No1 u g-molu. To je iznimno zahtjevno djelo koje ni neki vrhunski pijanisti ne mogu odsvirati.

"Nedavno sam u javnosti izveo jedno Chopinovo djelo koje je dugo 10 minuta i u kojem ima najmanje 1.000 nota, ali sve sam ih zapamtio", kazao je Osmond.

Profesori muzike imaju samo riječi hvale za talentovanog 19-godišnjaka.

"On je nevjerovatan. Nikada nisam upoznao osobu s takvim talentom. On zapamti komad koji je dug devet minuta i savršeno odsvira svaku notu, iako ih ne zna ni pročitati. To je nevjerovatno", kazao je profesor muzike s koledža u Cornwallu, Du Valle.