Bili smo na "Strljanici"
40

Mladi Kuprešaci viševjekovnu tradiciju takmičenja u kosidbi ponosno čuvaju od zaborava

D. J.
Foto: Klix
Ovoga vikenda na Kupresu je održana tradicionalna manifestacija "Dani kosidbe" odnosno "Strljanica" koja na ovo zanimljivo natjecanje dovodi kosce iz cijele regije.

S obzirom na to da se širom naše zemlje ovih dana bilježe temperaturni rekordi, ništa drugačija situacija nije ni na Kupresu koji se nalazi na 1200 metara nadmorske visine, no živa u termometru penjala se i preko 30 stepeni.

Međutim što se tiče vremenskih prilika, za ovo natjecanje je najvažnije da nema kiše, koja je u nedjelju u malim količinama pala na kupreško polje tek nakon što je natjecanje održano.

Ova višestoljetna tradicija kupreškog kraja okuplja svake godine hiljade posjetitelja iz svih krajeva naše zemlje, a za Kuprešake je to običaj koji znači više od kosidbe.

Prema nekim izvorima, održava se od 1687. godine. "Strljanica" je bilo masovno narodno okupljanje. Na njemu su se “zgledale” djevojke, a obrtnici su pripremali oruđa potrebna za košenje da bi ih mogli prodati. Stolari, kovači i trgovci prodavali su kose, kosišta, klepce, bavke, brusove, grablje, vile i ostalo. Izložena oruđa kupci su htjeli iskušati. Isprobavanje je preraslo u natjecanje. Cijenila se brzina, širina i urednost otkosa. Najbolji je kosac proglašavan je “kosbašom”. Na Kupresu je biti kosbaša bila najveća čast i ugled, a i danas se kosci bore za ovu titulu koju s ponosom nose.

"Svi kosci koji se prijave na natjecanje moraju kositi ručno rađenim kosama te biti odjeveni u tradicionalnu nošnju kraja iz kojeg dolaze što daje posebnost i atraktivnost samom natjecanju", pojasnio nam je Matko Ćurković, predsjednik Udruge "Kupreški kosci".

Matko Ćurović, predsjednik Udruge
Matko Ćurović, predsjednik Udruge "Kupreški kosci"

Uz kosce tijekom natjecanja prate "kupelice", djevojke koje nose vodu i sklanjaju pokošenu travu iz kosaca.

Da na Kupresu ima velikog interesa za očuvanje ove hvalevrijedne tradicije koja promovira kupreški kraj, govori i činjenica da je od nedavno uvedeno i natjecanje kosaca juniora.

Kosci juniori prije natjecanja
Kosci juniori prije natjecanja

Najmlađi kosac u povijesti natjecanja bio je 13-godišnji Drago Šarić koji je ove godine osvojio drugo mjesto.

Kosac Drago Šarić i kupelica Helena Šarić
Kosac Drago Šarić i kupelica Helena Šarić

Pobijedio je Ivan Čičak iz Kupresa, a treće mjesto u kategoriji juniora osvojio je Frane Prljević iz Tomislavgrada.

Titulu "kosbaše" ove godine ponio je Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca, drugo mjesto ove osvojio je Nedeljko Spasojević iz Ljiga iz Srbije, a treći je bio mladi Stipo Šarić iz Kupresa.

Posebna kulturološka vrijednost sačuvala se u manifestaciji natjecanja kosaca u košnji trave ručno izrađenom kosom, kao jedinstvenom izrazu nematerijalne kulturne baštine na ovim prostorima, a koju je prepoznao i UNESCO te je prije dvije godine postala i dio UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.