Zanimljivosti
67

Mitovi kojima dolazi kraj: Kineski zid se ne vidi iz svemira, Vikinzi nisu nosili rogove

Klix.ba
Svi posjedujemo znanja i vjerovanja koja su, na drugi i detaljniji pogled, vrlo pogrešna. U većinu njih vjerujemo iz prostog razloga što se smatraju općim znanjem.

Donosimo vam 12 objašnjenja koja će ta uvjerenja zauvijek baciti u smeće ignorancije.

  1. Columbo nikada nije kročio na glavno kopno Sjeverne Amerike. On je zapravo došao do Kariba i nikada nije stupio na tlo današnjeg Meksika ili SAD-a.

  2. Ukoliko probudite mjesečara nećete mu nauditi. Možda se probude zbunjeni, a zapravo je puno opasnije ostaviti ih u stanju mjesečarenja jer se mogu spotaći, pasti i povrijediti se.

  3. Kućne muhe žive i do 30 dana, a ne samo 24 sata kako misli većina ljudi.

  4. George Washington nije imao drvene zube nego od zube zlata, slonovače, olova. Vjerovatno je imao i zub koji je pripadao jednom od njegovih robova, ali i životinjske zube.

  5. Zlatne ribice imaju memoriju koja traje duže od nekoliko sekundi, a pojedine se mogu sjetiti šablona koje su naučile prije mjesec dana.

  1. Slijepi miševi nisu slijepi. Naravno, uglavnom se oslanjaju na eholociranje kako bi navigirali kroz prostor, ali imaju i vrlo dobar vid.

  2. Rizik od grčeva za vrijeme plivanja neće biti povećan ukoliko ništa ne prezalogajite sat vremena pred odlazak na plažu.

  3. Evropljani za vrijeme Srednjeg vijeka nisu vjerovali da je Zemlja ravna. Zapravo, većina intelektualaca toga doba smatralo je da je naša planeta sferična. Na osnovu tog znanja, Christopher Columbo je krenuo na put oko svijeta, tj. u pronalazak alternativnog puta prema Indiji.

S druge strane, bilo im je teško (čitaj. Crkva) da se pomire sa tim da Zemlja kruži oko sunca.

  1. Kineski zid se ne vidi iz svemira što potvrđuju svi astronauti koji su se našli u Zemljinoj orbiti, a među njima je i Jay Ap koji je rekao da je Zid gotovo nevidljiv sa visine od 280 kilometara.

  2. Nema niti jednog ukazatelja da su drevni Vikinzi na svojim šljemovima nosili životinjske rogove.

  1. Žene koje su u Salemu optuživane da su vještice nisu spaljivane, nego vješane ili osuđivane na doživotnu robiju.

  2. Kada je Orson Welles na radiju pročitao i iscenirao svoje djelo „Rat svjetova“, nije se desila opća panika. Radio dramu je slušalo tek mali broj slušalaca, a novine su pisale o „velikoj panici“ kako bi diskreditovali konkurentnsku radio stanicu.