Zanimljivosti
984

Misteriozna haljina koja je podijelila internet: Koje boje vi vidite na slici?

Klix.ba
Fotografija jedne svadbene haljine postala je viralna, a djevojka koja je fotografiju postavila na svoj blog nije ni slutila kakav će haos napraviti na internetu.
Originalna fotografija postavljena na internet
Originalna fotografija postavljena na internet
Caitlin McNeill iz Škotske je u četvrtak na svoj blog postavila fotografiju haljine, napisavši:

"Ljudi, pomozite, molim vas. Koje je boje ova haljina? Je li bijelo-zlatna ili plavo-crna? Ja i moji prijatelji se ne možemo složiti u vezi sa ovim i ludimo!"

Ne samo da joj komentari koji su uslijedili na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter, na kojima je fotografija ubrzo postala viralna, nisu pomogli, nego se i čitava internet zajednica ubrzo podijelila u bijelo-zlatni i plavo-crni tabor, a o haljini misteriozne boje su jučer i danas pisali brojni mediji poput Buzzfeeda, Timea, Gawkera, Business Insidera, BBC-a, Telegrapha, Huffington Posta i brojnih drugih.

Također, na svojim društvenim mrežama su se oglasili i brojne slavne osobe iz svijeta mode i show businessa.

Razlog zašto vidimo drugačije boje je zapravo način na koji se naš mozak igra s nama zbog toga što na različit način obrađuje informacije o bojama.

Naše oči šalju infomaciju mozgu, a budući da svjetlost varira po intenzitetu, naš mozak tu informaciju procesuira na različite načine. Iz tog razloga neko vidi bijelo-zlatnu, a neko plavo-crnu haljinu, pojašnjava za Wired Bevil Conway, neuronaučnik sa Wellesley koledža.

Također, postoji teorija i o tome kako naš mozak u detektovanju i razlikovanju boja koristi okolne poznate predmete kojih na ovoj fotografiji nema i ne mogu biti referenca.

Haljina je zapravo (ma kako neobično vam se može činiti) plavo-crna, proizvodi je kompanija Roman Originals i nosi naziv "Royal Blue."

Eto, sad znate.

A evo i naučnog objašnjenja iza fenomena misteriozne haljine: