Zanimljivosti
0

Misteriozna bolest u Peruu nakon pada meteora

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Stanovnici malog sela na jugu Perua oboljeli su od misteriozne bolesti nakon što se meteor obrušio u taj predio, prenijeli su lokalni mediji. Snažna eksplozija je uznemirila seljane koji su mislili da se avion obrušio na njihovo selo. No nakon nekoliko sati, počeli su osjećati jake glavobolje praćene povraćanjem, što su prijavili vlastima.

Neobični događaj u Peruu zainteresovao je cijeli svijet i prenijeli su ga gotovo svi svjetski mediji. Poput scena u filmovima, nakon pada meteora, seljeni su se počeli osjećati loše, a vlasti, uz tim naučnika, ustanovili su da se pored njihovog sela nije srušio avion nego meteor, izvještava AFP.

Meteor je pao sredinom nedjelje, a stanovnici su se nedugo nakon eksplozije počeli žaliti na glavobolje i snažno povraćanje koje je, prema njihovim riječima, izazvao "čudan miris".

Sedam policajaca koji su poslani na lice mjesta kratera meteora, nakon uviđaja, morali su primiti čisti kisik jer se nisu osjećali dobro.

Tim spasioca koji je došao u selo zabilježio je krater od oko 30 metara dužine i 6 metara dubine.

Stanovnici su izjavili da je nakon udara iz kratera izlazila kipuća voda koja je izbacivala komadiće stijene i blata.

Prema novim izvještajima i mišljenima eksperata, misteriozna bolest je zapravo reakcija tijela na gasove i prašinu koji su ispušteni nakon udara meteora, ali ove teze morat će se detaljnije obrazložiti.