Zanimljivosti
0

Misteriozna bolest u meksičkoj katoličkoj školi za djevojčice

Sarajevo-x.com
Stotine djevojčica u meksičkoj školi koju vode časne sestre katoličke crkve su pogođene misterioznom bolešću za koju vlasti tvrde da je psihološke prirode.

Glavna sestra Margie Cheong, časna sestra iz Južne Koreje, izjavila je da nije poznato šta uzrokuje simptome, koji uključuju poteškoće u hodanju i vrtoglavicu.

Šest stotina od 4.000 učenica u školi Villa de las Ninas, koja se nalazi u blizini Mexico Cityja, je zahvaćeno bolešću. Ovo otkriće je pobudilo sumnje u navodno zlostavljanje od strane sestara.

Glavna sestra Marie Cheong je izjavila da žali što nije odmah informirala roditelje, kada se pojavio prvi slučaj u oktobru. "Nisam ih mogla savjetovati", ona je rekla. "Ovo je bilo previše veliko, a nisam mogla im ni reći šta se dešava sa djevojčicama jer nije bilo dijagnoze".

Kada je škola saopćila studentima svoja otkrića, 80% djevojčica se oporavilo. Oko 130 učenica i dalje ima simptome ove bolesti, izjavila je Cheong.

Djevojčice imaju pravo na posjete porodicama, samo tri puta godišnje. Neke učenice su se žalile na stroge kazne, kao na primjer spavanje u životinjskim kavezima. Neke su se djevojčice žalile i na tretman tradicionalnom azijskom medicinom.

Villa de las Ninnas vode Sestre Marije, religiozni red osnovan u Južnoj Koreji od strane Amerikanca Aloysiusa Schwartza, koji je umro 1972. godine.