Ispunio obećanje dato Bogu
0

Milioner crkvi poklonio ogromno bogatstvo

Sarajevo-x.com
Kada skoro da nije imao niti jednog novčića u džepu Albert Gubay dao je obećanje - ako mu Bog pomogne da postane milioner pola od toga dat će crkvi. Decenijama kasnije ispunio je i više no što je obećao, gotovo sve što je zaradio dao je u humanitarne svrhe.

Zahvaljujući uspjehu lanaca supermarketa Kwik Save i teretrana Gubayevo bogatstvo naraslo je na 500 miliona funti, od čega je 480 miliona poklonio crkvi.

"Želim nastaviti davati novac u dobrotvorne svrhe i u narednih nekoliko godina ću raditi jako naporno kako bi dostigao svoj cilj, a to je da dam milijardu funti u dobrotvorne svrhe", kazao je Gubay, prenosi Daily Mail.

Albert Gubay rođen je u Sjevernom Welsu. Njegov otac je bio Jevrej, izbjeglica iz Iraka, a majka Irkinja. Prvi radnju Kwik Save otvorio je 1965. godine da bi samo osam godina kasnije prodao cijeli lanac supermarketa za 14 miliona dolara, a nešto kasnije otvorio je i lanac teretana Total Fitness Gym koje je također prodao 2004. godine za 70 miliona funti.

Kako kaže, nakon Drugog svjetskog rata otpušten je iz mornarice i u džepu je imao samo 80 funti. Posudio je još 100 funti i sklopio dogovor s Bogom da ako postane milioner crkvi daje pola bogatstva.

No, ogromno bogatstvo mu nije potrebno zato se odlučio dati gotovo sav zarađeni novac u humanitarne svrhe, a kako tvrdi nastavit će raditi i zarađivati te novac poklanjati crkvi.