Omiljeni nogometaš
680

Milion Egipćana na predsjedničkim izborima glasalo za Mohameda Salaha

Klix.ba
Mohamed Salah (Foto: EPA-EFE)
Mohamed Salah (Foto: EPA-EFE)
Nogometaš Mohamed Salah uživa ogromnu popularnost u rodnom Egiptu, a koliko je omiljen u svojoj državi najbolje su pokazali predsjednički izbori na kojima je dobio oko milion glasova. S obzirom da nije bio jedan od kandidata, ovi glasovi su nevažeći.

Salah je nakon odlaska iz Rome i transfera u Liverpool postao jedan od najboljih igrača na svijetu, a njegovo ponašanje van terena, gdje ga mnogi opisuju kao skromnog momka, kao i stalni humanitarni doprinos, dodatno su podigli njegovu popularnost.

Kako to u stvarnosti izgleda najbolje pokazuju posljednji predsjednički izbori u Egiptu, gdje je kandidat Abdel Fatah Al Sisi dobio 92 posto glasova, dok je njegov protukandidat Moussa Mustafa Moussa osvojio tri posto.

Ostalih pet posto, prema izvještajima iz Egipta, većinom su bili nezadovoljni egipatski glasači koji su masovno ispod službenih kandidata napisali ime Mohameda Salaha. Ipak, ne postoji tačna, kao ni zvanična statistika koliko je glasova dobio Salah.

Podsjećamo, nedavno je legendarni nogometaš George Weah izabran za predsjednika Liberije, a ako bi se jednog dana odlučio za takav potez, Salah ne bi morao brinuti o podršci koju bi dobio u svojoj zemlji.