Zanimljivosti
0

Meksički pas plijeni pažnju na Svjetskoj izložbi pasa

Sarajevo-x.com
Zvijezda ovogodišnje Svjetske izložbe pasa koja se održava u Mexicu nije veseli labrador niti živahna čiuvava. Ove godine pažnju svih prisutnih plijeni neobična meksička vrsta poznata pod imenom Xoloitzcuintles, a ističe se ispred ostalih jer na svom tijelu nema dlake.

Neobični pas glatke kože i sa ušima koje podsjećaju na šišmiša više podsjeća na lik iz crtanih filmova, nego na pripadnika pseće vrste. Historija Xolosa, kako su im nadjenuli nadimak, seže čak do vremena drevnih Azteka, koji su ih smatrali svetima i čak nekad jeli njihovo meso za koje su vjerovali da može izliječiti sve bolesti.

40-tih godina prošlog stoljeća Xolosi su bili blizu izumiranja i tada je grupa posvećenih Meksikanaca odlučila započeti potragu za psima u udaljenim planinskim selima i napuštenim pustinjskim mjestima. Zahvaljujući njima, danas diljem svijeta postoji oko 5.000 Xolosa.

Ako su i vama neodoljivi, za jednog psića morate izdvojiti čak 2.500 dolara. Idealni su za porodice koje ne žele stalno čistiti dlake koje njihovi ljubimci ostavljaju po namještaju, kao i za osobe sa astmom koje zbog bolesti nikad nisu mogle podnijeti dlakavu životinju u kući.