Simbolična gesta
22

Meksički kandidat na izborima najavio kandidaturu iz mrtvačkog sanduka

N. O.
Carlos Mayorga, meksički kandidat na lokalnim izborima, započeo je svoju kampanju iz mrtvačkog sanduka, aludirajući na stope nasilja koje se dešava u njegovom gradu, a koje su u kombinaciji sa pandemijom i nemarom vlasti Juarez pretvorile u "grad mrtvih".

Mayorga je na predizborni skup koji se održao na mostu između meksičkog pograničnog grada Juareza i El Pasa u Teksasu stigao unutar kovčega zlatne boje. Pratili su ga pomoćnici obučeni u medicinsku zaštitnu opremu, noseći bukete cvijeća kako bi skrenuli pažnju na broj žrtava koronavirusa koji u ovoj zemlji prelazi 200.000 te je jedan od najvećih usvijetu.

"Odlučili smo započeti ovu političku kampanju unutar kovčega kako bismo poslali poruku političarima koji imaju 'mrtvi' grad zbog njihove ravnodušnosti", kazao je Mayorga te dodao: "Oni političari koju su šutjeli prije zbog visokih stopa organizovanog kriminala, šute i sada kada su suočeni sa haotičnom situacijom zbog Covida".

Grad Juárez, u sjevernoj državi Chihuahua, nalazi se na granici sa SAD-om, a okrug u kojem se kandiduje Mayorga predstavlja jedno od područja koja su najviše zahvaćena kriminalom u zemlji.

Hiljade kandidata za zakonodavce, guvernere i gradonačelnike započeli su svoju kampanju za izbore koji će se održati u junu, a pod sjenom Covida-19 i nasilja, stradalo je već 16 kandidata.