Neočekivan dobitak
63

Mehaničar iz Connecticuta u štali pronašao umjetnička djela vrijedna milione dolara

N. O.
Foto: Instagram/Screenshot
Foto: Instagram/Screenshot
Jared Whipple, mehaničar iz Connecticuta, 2017. godine u štali je pronašao umjetnička djela, a nakon višegodišnjeg istraživanja spoznao je da se radi o djelima Francisa Hinesa i da grupno vrijede više miliona dolara.

Mehaničar je izvukao prljavštinom prekrivena djela iz kontejnera koji je sadržavao materijale pronađene u štali u Watertownu.

Kasnije je saznao da je pronađena djela kreirao Francis Hines, apstraktni ekspresionist koji je umro 2016. u 96. godini i koji je svoje radove pohranio u štali, izvijestila je Hearst Connecticut Media Group.

Hines je bio poznat po svojim "umotanim komadima" u kojima se tkanina omotava oko predmeta. Njegovu umjetnost uspoređuju sa umjetnošću Christoa i Jeanne-Claude, koji su postali poznati po tome što su umotali instalacije širom Evrope, uključujući Trijumfalnu kapiju u Parizu.

Hines je umotao više od 10 zgrada u New Yorku, uključujući Washington Square Arch, aerodrom JFK i autobusni terminal Port Authority, rekao je kustos i historičar Peter Hastings Falk.

Stotine komada koje je Whipple pronašao uključivale su slike, skulpture i male crteže. Hastings Falk je procijenio da bi se "umotane" slike mogle prodati za oko 22.000 dolara po komadu, a Hinesovi crteži za oko 4.500 dolara.

Mehaničar je prošle godine pokazao neke od djela u galeriji u Waterburyju, a nedavno je odlučio prodati dio umjetnina.

Whipple je istraživao Hinesov rad i kontaktirao umjetnikovu porodicu, koja mu je, kako je rekao, dozvolila da zadrži i proda umjetnine.

"Izvukao sam ga iz ovog kontejnera i zaljubio se u njega", poručio je.