Zanimljivosti
26

Matteo Fieni: Fotografisanjem prolaznika šaljem poruku o ljudskoj jednakosti

Piše: M.R.
(Foto: Matteo Fieni)
Fotograf Marco Matteo Fieni, koji živi i radi na relaciji Lugano - Cirih, posjetio je nedavno u sklopu projekta Ritratti Metropolitan (portreti metropolita) i Banju Luku. U pitanju je lični ulični portret, a Matteo fotografiše prolaznike koji su bili voljni da učestvuju u projektu. To su uglavnom bile djevojke i sve stoje na istom mjestu koje je Matteo označio i u istoj pozi. Cilj ovog projekta jeste da pošalje poruku o ljudskoj jednakosti.

"Sama priča o mom dolasku u Banju Luku je duga, ali ja ću pokušati da je pojednostavim. Naime, nakon što sam dobio Švicarsku foto nagradu 2012. godine i Fondacija (Fondazione Bally per la cultura) me je izabrala za umjetnika 2013. godine, tako da sam nastavio da radim sa ovim projektom. Sa serijom Ritratti Metropolitan i posebno sa projektom “From B to Y”, putujem širom Balkana kako bih bolje upoznao ljude. Putujem i Italijom i centralnom Evropom radeći iste portrete sa specijalnim formatom koji imaju, demonstrirajući tako da smo svi mi ustvari jednaki, bez obzira na našu naciju, religiju, kulturu i stavove”, rekao je Matteo za Klix.ba.

Ovaj umjetnik posjetio je u sklopu ovog projekta i mnoge gradove iz susjednih zemalja, kao što su Skoplje, Niš, Beograd, Sarajevo, Priština, Kotor itd., gdje je na isti način fotografisao prolaznike. Na tom putovanju je u Crnoj Gori čuo priču o lijepim Banjalučankama.

"Tokom ovog putovanja čuo sam u Crnoj Gori priču da u Banjoj Luci postoji neka vrsta legende da je odnos djevojaka i momaka sedam na prema jedan. Ne znam da li je to istina, ali odlučio sam da zadržim ovaj kliše kao neku vrstu prijateljske šale i da posvetim veliki dio moga projekta ovom fenomenu”, dodao je naš sagovornik.

On je naglasio da su ljudi sa Balkana gostoljubivi, posebno sa strancima kao što je on.

“U Banjoj Luci sam proveo tri dana, a u cijeloj BiH se osjećam dosta sigurno. Kada sam tek došao u Banju Luku bila je noć i u jednom pabu na Mejdanu sam imao zaista lijep razgovor sa nekim momcima. Jedan od njih me je pozvao da mi pokaže grad. Bio je zaista ljubazan i pametan. Drugo veče sam upoznao jednog Sašu koji je također bio gostoljubiv i pokazao mi je Banjaluku noću, išli smo u klubove zajedno. Sinoć sam bio u Opijumu i pio sam banjalučko pivo Nektar, ali nažalost nisam mogao duže da ostanem u ovom lijepom gradu”, izjavio je Matteo.

Na pitanje kakve su Banjalučanke koje je upoznao, Matteo je rekao da su lijepe, ali dosta stidljive.

“Ne znam šta bih rekao o Banjalučankama osim da su lijepe, ali bilo je dosta i stidljivih. One koje su pričale engleski su bile zaista otvorenog uma, više nego igdje na Balkanu i oduševile su me. Na kraju mi je žao što nisam mogao da ostanem duže”, rekao je naš sagovornik.

Matteo danas putuje u Mostar gdje će nastaviti svoj projekat fotografisanja prolaznika.

Marco Matteo Fieni, rođen je 1976. godine, i on je fotograf iz Švicarske. Studirao je na Evropskom institutu za dizajn u Milanu od 1998. do 2001. godine, gdje je odmah počeo da doživljava fotografiju kao umjetničko istraživanje djelovanja protiv mainstream poslovne filozofije škole.

Nakon nekoliko godina Matteo je počeo saradnju sa Ritratti Metropolitan, gdje je počeo kao lični ulični projekat fotografije, koji se sastoji od pravljenja portreta prolaznika koji su bili voljni da učestvuju u projektu kroz fotografiju, šaljući tako psihofizičku poruku o ljudskoj jednakosti. Projekat se odnosi na ljude koji imaju različita socijalna, kulturna i religijska shvatanja.

Matteov projekat u Banjoj Luci možete pogledati na ovom linku.