Zanimljivosti
16

Mars i Royal Canin sponzorišu borbe medvjeda u Ukrajini

Klix.ba
Podružnica čuvenog proizvođača čokoladica Mars sponzoriše divljačke borbe medvjeda i pasa u Ukrajini, otkrila je istraga aktivista za zaštitu životinja.

Na snimku, koji su napravili aktivisti, jasno se vidi traka sa logom Royal Canina, Marsove podružnice koja proizvodi vrhunsku hranu za životinje. Traka je snimljena na takmičenju koje se održalo u blizini Vinnytsije, grada u srcu ove istočnoevropske zemlje.

Francuski proizvođač hrane za životinje, kojeg je Mars kupio prije 10-ak godina, navodi kako su "užasnuti" saznanjem da su sponzorisali takve događaje.

Snimak je objavila međunarodna organizacija Four Paws, a prikazuje nekoliko pasa kako se bore sa medvjedom vezanim lancem, dok manja grupa muškaraca posmatra.

Medvjedu su uklonjene kandže, a njegovo kretanje je kontrolisalo nekoliko muškaraca povlačenjem lanca.

Na snimku se vide i pehari sa logom Royal Canina za najagresivnije pse takmičenja.

Royal Canin se inače promovira pod sloganom "poštujemo životinjsku prirodu pasa i mačaka". Dokazi koje je prikupila organizacija Four Paws užasnuli su ljubitelje životinja, pogotovo kada su otkrili da imaju dokaze da je Royal Canin sponzorisao više ovakvih događaja.

"Sponzorisanjem ovakvih događanja Royal Canin reducira divlje životinje poput smeđeg medvjeda u drugorazredne životinje", rekao je za Observer Amir Khalil, veterinar i vođa projekta u organizaciji. Four Paws imaju ugovor o razumijevanju sa Uredom za ekologiju Vlade Ukrajine kako bi iskorijenili borbe medvjeda. I pored toga, ovakva takmičenja održavaju se četiri do šest puta godišnje.

Iako su smeđi medvjedi formalno zaštićeni zakonom, godinama su predmet okrutnosti i često su prisiljeni na izvođenje predstava u ukrajinskim zoološkim vrtovima ili cirkusima. Procijenjeno je da u Ukrajini postoji 15-20 medvjeda za borbe.

"Oni žive okrutan život u minijaturnim kavezima iz kojih izlaze samo kako bi trenirali ili se borili sa psima. Obično im se ne daje dovoljno vode i hrane, kako bi bili što slabiji protivnici za pse", rekao je glasnogovornik Four Paws.

Royal Canin je saopćio kako je kompanija užasnuta fotografijama povezanim sa njihovim brendom. "Sponzorisanje ovakvih događaja nije u skladu sa našom policom dobrobiti životinja, našom filozofijom ili vizijom", izjavili su iz kompanije za Observer.

Royal Canin navodi kako su preduzeli sve akcije da zaustave sponzorisanje ovakvih dešavanja nakon što su ih upozorili iz organizacije Four Paws.