Zanimljivosti
22

Margo Wölk je kušala Hitlerovu hranu: Plakale smo što smo žive

Klix.ba
Margo Wölk bila je jedna od 15 djevojaka koje su kušale hranu Adolfa Hitlera. Bio je to provjeren sistem koji je služio kako bi se otkrilo da li je otrov našao put u hranu njemačkog vođe.

Gospođa Wölk je jedina preživjela Hitlerova uposlenica, ima 96 godina, a tek nedavno je priznala svoju ulogu u Drugom svjetskom ratu.

"On je uglavnom jeo rižu, ljute paprike, karfiol i tjesteninu", prisjeća se Margo koja se nikada nije susrela sa Hitlerom.

"Neke djevojke bi plakale kada bi počele jesti. Nakon što bi prošlo sat vremena i kada bismo bile sigurne da je ručak bez otrova, počele bismo plakati kao psi jer nam je bilo drago što smo žive", objašnjava Margo.

Postati kušač hrane svakako nije bio njen izbor. Njen stan u Berlinu je bombardovan 1941. godine, a potom se preselila kod majke koja je živjela nedaleko od Hitlerove Vučije jazbine. U posao ju je uvukao načelnik gradića Partscha.

Silovana je najmanje jednom za vrijeme služenja njemačkog vođe, a kada je uz pomoć jednog oficira SS-a uspjela pobjeći natrag u Berlin, nije naišla na bolje uslove života.

Kada je grad pao u ruke Rusa ona je zatvorena i silovana 14 dana. Britanski vojnik joj je pomogao u oporavku, a naknadno je shvatila da je izgubila mogućnost začeća djeteta.

Njen muž se vratio sa ratišta 1946. godine, a zbog teških trauma njih dvoje su se ubrzo razveli.