{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Margarin koristi ne samo za kolače već i za skulpture

S
23.3.2010. u 22:30
0
4
Margarin koristi ne samo za kolače već i za skulpture
0
Margarin koristi ne samo za kolače već i za skulpture
Svi znamo za šta se koristi margarin, no ko bi ikada pomislio da bi se ta namirnica mogla koristiti i za pravljenje skulptura. No, jedan od vrhunskih svjetskih kuhara, Vipula Athukorale, od margarina je kreirao automobil Rolls-Royce, Pinokija, ali i scenu iz bajke Svirač iz Hamelina. Za svoj projekat koristio je "čvrsti“ margarin koji se teže topi.
Athukorale je za svoju neobičnu umjetnost prošle sedmice osvojio zlatnu i srebrenu medalju na sajmu kulinarstva u Londonu. Žiri je naprosto bio oduševljen radom ovog 46-godišnjeg umjetnika, ali i njegovim strpljenjem tokom izrađivanja veličanstvenih skulptura od margarina.

"Za izradu Rolls-Royce bilo je potrebno 90 sati. Dok radim ne smijem ni disati jer se onda ruka počinje tresti. Zbog toga udahnem duboko, uradim ono što sam zamislio, odmaknem se i izdahnem i tako u nedogled“, ispričao je Athukorale dodajući kako je često morao prati ruke hladnom vodom jer kada se prsti ugriju to utječe i na skulpturu koja se počinje topiti.

No, kada se skulptura završi ona može trajati nekoliko godina.


"Načinio sam repliku vikinškog broda dok sam bio u Bahrainu prije nekoliko godina i ona još uvijek stoji u predvorju hotela. Skulpture se ne tope jer koristim margarin za pecivo, a ne maslac. Radove je potrebno prekriti ponekad, zaštiti od prašine i oni će trajati“, istakao je Athukorale.

Athukorale je prijeklom Šri Lanke ali kao kuhar je radio u vrhunskim hotelima diljem Grčke, Iraka, Kipra, Bahraina i Velike Britanije.

"Još kao dijete bio sam veoma vješt u crtanju. Tada sam od nekoga dobio glinu i počeo se pomalo baviti kiparstvom", kazao je umjetnik, prenosi Daily Mail.

Maštoviti umjetnik i vrhuski kuhar trenutno je nezaposlen nakon što je prošle godine proglašen tehnološkim viškom u hotelu u kojem je radio.

"Prije su dobri hoteli imali i kuhara umjetnika. Međutim, danas to više nije tako. Osjećam se kao da sve ono što činim i sve na šta sam ponosan nikome nije bitno. To je veoma tužno, ali ja to želim raditi."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: