{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Maketa koja na 38 jezika svijeta želi dobrodošlicu u Zagreb

A
20.9.2014. u 12:06
4
7
Maketa koja na 38 jezika svijeta želi dobrodošlicu u Zagreb
4
Velika maketa centra Zagreba, napravljena u umjetničkoj ljevaonici skulptura, postavljena prošle godine u stari centar grada, svakodnevno privlači stotine stranih turista, ali i Zagrepčane koji imaju priliku vidjeti umanjeni grad iz ptičje perspektive.
Maketa koju je napravio akademski kipar Damir Mataušić zapravo je umjetničko djelo nazvano "Zagreb pozdravlja", jer se u kutu makete, unutar višekrake zvijezde koja pokazuje strane svijeta, nalazi metalna kugla koju je moguće vrtjeti rukom, a na kugli je na 38 svjetskih jezika izgravirana poruka dobrodošlice.

Stranim turistima, kojih u Zagrebu još uvijek ima puno iako je ljeto na izmaku, ali su se izgubili u gužvi koja je nastala povratkom Zagrepčana s godišnjih odmora i početkom škole, ova maketa je omiljeno mjesto za fotografiranje i proučavanje grada iz tlocrtne perspektive.

Smještena je između Zagrebačke katedrale i Trga bana Jelačića, na malom trgu napravljenom posebno za tu svrhu.

Svi objekti na maketi nisu napravljeni u istom omjeru, već je njih 46, onih koji su od posebnog kulturnog značaja, posebno istaknuto.

Maketa napravljena od bakra bila je u par navrata od juna 2013, od kada je postavljena, na meti vandala koji su savili i potrgali posebno tanke dijelove makete, kao što su završeci zvonika u obliku križa na prikazu Zagrebačke katedrale.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: