Pogled do Crne Gore
175

Magično jutro na vrhu Bjelašnice pred objektivom bh. meteorologa

Dž. L.
Foto: Z. Omerović
Foto: Z. Omerović
Pravi ljubitelji planine znaju kakvim magičnim prizorima mogu svjedočiti na olimpijskim ljepoticama i drugim planinama u BiH tokom ljeta i jeseni. Jedan od njih je i Zijad Omerović, meteorolog s vrha Bjelašnice, najviše meteostanice na Balkanu.

Omerovićeve fotografije s 2.067 metara nadmorske visine oduzimaju dah, naročito u danima kada se sa stanice vide i druge planinske ljepotice poput Ljubišnje u Crnoj Gori, Jahorine, Vlašića, Prenja, Visočice, Veleža...

Foto: Z. Omerović
Foto: Z. Omerović

Bh. meteorolog koji u pauzi tokom radnog dana uživa praveći fotografije, kaže nam kako je danas promjenjivo vrijeme na Bjelašnici te kako se smjenjuju magla i sunce.

"Bilo je nekoliko dana kada je temperatura bila u minusu. Od nedjelje su temperature već primjerene za ovaj period, od 10 do 15 stepeni celzija", kazao nam je Omerović.

Jutros je temperatura na Bjelašnici iznosila 10 stepeni celzija, a najviša dnevna je 17 stepeni celija. Narednih dana moglo bi doći do pada jutarnjih temperatura na olimpijskoj ljepotici, ali i porasta najviše dnevne tmperature.