Preko 3 miliona glasova
262

Magazin Time proglasio Volodimira Zelenskog najutjecajnijom osobom godine

D. J.
Foto: EPA
Foto: EPA
Magazin Time proglasio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog najutjecajnijom osobom 2022. godine.

Zelenski je osvojio 3,3 miliona glasova čitatelja Timea i sa 5 posto ukupnih glasova zasjeo je na prvo mjesto spomenute liste.

Kada su ruske snage započele invaziju na Ukrajinu u februaru, Zelenski, komičar bez političkog iskustva prije nego što je izabran za predsjednika Ukrajine 2019. godine, gurnut je na svjetsku pozornicu i okupio čelnike da podrže Ukrajinu.

"Razumijete da oni vas gledaju", rekao je Simonu Shusteru, novinaru Timea u intervjuu o svojoj ulozi u ratu. “Ti si simbol. Morate se ponašati onako kako se mora ponašati šef države.”

Na drugom mjestu je izvršni direktor Tesle i SpaceXa Elon Musk s 3,5% glasova. Prošlog decembra Musk je proglašen Timeovom osobom godine 2021. zbog svog utjecaja na "život na Zemlji, a potencijalno i na život izvan Zemlje", kako je napisao glavni urednik i izvršni direktor Edward Felsenthal.

Najbogatija osoba na svijetu, Musk, osvanuo je na naslovnicama ove godine kada je Twitter prihvatio njegovu ponudu od 44 milijarde dolara za kupnju te platforme.

Britanski premijer Boris Johnson zauzeo je treće mjesto s 3,4 posto glasova. Početkom godine, Johnson se suočio s negativnim reakcijama i bio je novčano kažnjen od strane policije kada su se pojavile vijesti da je prekršio pravila o pandemiji vlastite konzervativne vlade jer je prisustvovao rođendanskoj proslavi u svom uredu u Downing Streetu u junu 2020. godine. Johnson se ispričao u aprilu, ali je rekao da nije svjesno prekršio pravila.