Istraživanje pokazalo
287

Mačke se vežu za ljude poput pasa, a u nekim slučajevima i više od toga

E. Lj.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Mnogi ljudi smatraju da su mačke sebični kućni ljubimci koji su s ljudima bliski samo zbog koristi, krova nad glavom i sigurnog obroka, no posljednja istraživanja pokazuju da to nije istina.

Istraživanje koje je objavljeno u stručnom časopisu Current Biology pokazalo je da se mačke vežu za ljude popu pasa, a u nekim slučajevima i više od toga.

Krystin Vitale sa Univerziteta Oregon i njene kolegice Alexandra C. Behnke i Monique A. R. Udell proučavale su ponašanje mačaka u novoj sredini i način na koji one odgovaraju svom vlasniku. Prethodni eksperimenti na rhesus majmunima i psima su pokazali kako vezivanje može biti sigurno ili nesigurno. Kod sigurnog vezivanja životinja dovedena u novu sredinu se, nakon što se pojavi vlasnik, opusti i nastavi istraživati, dok kod nesigurnog vezivanja, životinja pokazuje stresno ponašanje pa se previše drži vlasnika ili ga izbjegava.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

Prema rezultatima ovog istraživanja postotak "sigurne i nesigurne povezanosti" kod mačaka bio je gotovo jednak onome kod djece. Sve to je dokaz da mačke nisu toliko hladne životinje kao što to neki misle.

"I mačke i psi pokazuju jednaku vrstu povezanosti sa svojim vlasnicima, kao i djeca prema roditeljima. Većina mačaka provodi puno vremena sa svojim vlasnicima pa postaju ovisnije, vide ih kao izvor sigurnosti i čak im dolaze kad im treba utjeha", objasnila je autorica ove studije Kristyn Vitale.