Japan
0

Mačka vođa željezničke stanice

Sarajevo-x.com
U vrijeme nužde, Japanci kažu da i mačku mogu pitati za pomoć. U Kinokawi, u gradu na zapadu Japana, putnici se obraćaju Tami, devetogodišnjoj mačku koja radi na čelu željezničke stanice bez osoblja.

Ova šarena mačka, rođena i odgojena na stanici Kishi na liniji Kishigawa, nosi službenu kapu željeznica Wakayama i mirno posmatra putnike koji pored nje prolaze i pozdravljaju je.

Postoji deset stanica u nizu od 14.3 km. “Tama je jedini vođa stanice s obzirom da smo morali smanjiti troškove osoblja. Ona nam, ustvari, donosi sreću”, izjavio je glasnogovornik željeznica Wakayama, Keiko Yamaki.

Umjesto što joj daje platu, kompanija hrani mačku.

Tama je rođena kao mačka lutalica, koju je na stanicu donio čistač a othranio Toshiko Koyama, vlasnik granapa u blizini.

U aprilu 2006. godine stanica je ostala bez osoblja jer je vozna linija izgubila mnogo novca. Jedino je Tama ostala. Postala je nacionalna zvijezda u januaru 2007. godine kada ju je kompanija formalno proglasila vođom željeznica.

Njeno prisustvo je imalo pozitivan utjecaj, uvećavši broj putnika u januaru do 17% u odnosu na godinu ranije.

Sretni sa poslom uspješnog vođe stanice, kompanija je Tamu promovirala u “supervođu” stanice u januaru ove godine. Tako je ova mačka postala jedina pripadnica ženskog roda na poziciji menadžera u kompaniji od 36 ljudi.

“Ona se nalazi na petoj najvećoj poziciji u kompaniji”, našalio se Yamaki. Kao nagradu za unapređenje, Tama je dobila novi ured, renoviranu kabinu u kojoj su se ranije prodavale karte, objavio je američki portal Yahoo!.

“Ona radi od devet do pet i slobodna je nedjeljom”, izjavio je Yamaki.