Prešla 320 kilometara
0

Mačka se vratila kući nakon dva mjeseca

Klix.ba
Mačka Holly je postala internet senzacija nakon što je pješačila oko 320 kilometara nazad do svog doma kada je prije dva mjeseca nestala na porodičnom odmoru.

Isrcpljena i prljava, mačka se nakon dva mjeseca pojavila u bašti jedne porodice na Floridi. Barb Mazzola i njena djeca su je nahranili, a onda su je odnijeli na pregled kod veterinara.

Veterinar je otkrio da mačka posjeduje ugrađen mikročip sa podacima o stvarnim vlasnicima. Ispostavilo da njeni stvarni vlasnici, Jacob i Bonnie Richter, žive samo nekoliko kilometara dalje. Zanimljivo je to da je mačka nestala prilikom posjete plaži Daytona, koja se nalazi udaljena preko 300 kilometara.

Eksperti za ponašanje životinja su još uvije zbunjeni činjenicom da je mačka Holly, koja inače rijetko izlazi iz kuće, uspjela da se vrati sa tolike udaljenosti preko nepoznatog terena, prenosi The Telegraph.

"Ovo je velika misterija. Možda je imala neki osnovni osjećaj za pravac, a onda dobijala sve više vizuelnih informacija kako se približavala. Međutim, istina je da mi ne znamo kako se ona uspjela vratiti kući", rekao je Marc Bekoff, profesor sa Univerziteta u Coloradu koji se specijalizirao za ponašanje životinja.

Jedino što eksperti sa sigurnošću mogu reći, a što je zaključeno prema stanju njenih šapa, je činjenica da je mačka hodala po asfaltu.

"Očigledno je imala neko unutrašnje čulo koje joj je pokazivalo pravac. Ne želim ni misliti na to koliko je od svojih devet života izgubila dok se vratila kući. Put kojim se vratila kući je prepun raskrsnica i jako je prometan", rekao je Jacob Richter, njen vlasnik.

Holly je tokom puta izgubila polovinu svoje tjelesne mase.