Od dvoraca do opatija
17

Lovci na blago noću pljačkaju historijsko naslijeđe Engleske

DP
Hever Castle (Foto: EPA-EFE)
Hever Castle (Foto: EPA-EFE)
Lovci na blago, koji se pojavljuju širom Engleske i pljačkaju njene drevne lokalitete, primorali su vlasti ove zemlje uputiti javni poziv za pomoć u sprječavanju ovih pljačkaških pohoda.

Humanitarna organizacija Baština Engleske objavila je podatak da su se slučajevi pljačkanja kulturnih dobara udvostručili u 2019. godini u odnosu na 2017. godinu, a da je decembar prošle godine bio mjesec s najviše ovakvih incidenata u periodu od protekle četiri godine, u kojem su lopovi pljačkali neke od historijski najvažnijih lokaliteta u Engleskoj, uključujući srednjovjekovne dvorce, rimske utvrde, opatije i bojna polja.

Iščezlo i zauvijek izgubljeno

Porast kriminala u brojkama uzrokovan je valom pljački lokaliteta kulture koji provode lopovi tokom noći, opremljeni metalnim detektorima. Reagirajući na ovu pojavu, izvršna direktorica Baštine Engleske, Kate Mavor pozvala je sve koji postanu svjedoci ovakvih sumnjivih aktivnosti da hitno obavijeste policiju o tome kako bi kriminalci bili zaustavljeni.

Među poznatijim lokalitetima koji su bili mete napada su i poprište Bitke kod Hastingsa iz 11. stoljeća, uključujući i opatiju izgrađenu na tom prostoru, zamak Goodrich, kao i Old Sarum, navodi Ancient origins.

Mark Harrison, službenik Zavoda za povijest Engleske istaknuo je da "ilegalno detektiranje metalnih predmeta nije kazneno djelo bez žrtve, jer su to upravo artefakti, koji su bezobzirno uklonjeni iz njihovog originalnog konteksta".

Inače, Baština Engleske upravlja s više od 400 lokaliteta, od kojih je većina slobodna za ulazak i bez ikakvog osiguranja. Ipak, 12 zabilježenih slučajeva ilegalnog detektiranja metala uz iskopanih 75 rupa na svakom od četiri napadnuta lokaliteta, svakako će natjerati čelnike ove organizacije promijeniti dosadašnju praksu.

Pozitivna strana

Detektiranje metala, kao popularan hobi u Engleskoj još od kraja 70-ih godina prošlog stoljeća, kada su cijene ovih uređaja postale pristupačnije prosječnom potrošaču, ima i neke svoje pozitivne strane. Osim toga što predstavlja razonodu i poboljšava kondiciju, ovaj hobi je značajan i za arheologiju kao disciplinu.

Tijekom prošle godine, istražujući detektorima jedno područje u jugoistočnoj Engleskoj, četvorica amatera su pronašla 550 rijetkih novčića od zlata i srebra, starih i do 600 godina, uključujući i 12 primjeraka iz ere Crne smrti, razdoblja epidemije kuge iz prve polovine 14. stoljeća. Vrijednost ovih novčića procijenjena je na 195.000 dolara.

Jedan par iz Derbyja, upražnjavajući isti hobi, iskopao je pravo bogatstvo. Naime, Adam Staples i Lisa Grace pronašli su hrpu srebrnih novčića koji datiraju iz vremena bitke kod Hastingsa i čija je procijenjena vrijednost između 4 i 6 milijuna dolara.

Druga strana novčića

I dok najveći broj entuzijasta opremljenih detektorima metala poštuje zakone, postoje i oni koji se odlučuju ovu opremu iskoristiti u svrhu pljačkanja.

Tako je slučaj pred sudom u Worcesteru otkrio pljačku u kojoj su sudjelovala četvorica optuženih koji se terete da su bespravno prisvojili bogatstvo vrijedno 3,6 milijuna dolara. Iskopano u poljima u okrugu Herefordshire, blago je uključivalo zlatni prsten i narukvicu, srebrne poluge iz 9. stoljeća, kristalni privjesak iz 5. stoljeća, kao i 300 novčića od kojih mnogi datiraju iz doba vladavine Alfreda Velikog.

Optuženi su priznali sucima da su bili svjesni zakonske odredbe prema kojoj se zakopano blago mora prijaviti državi, ali ih je, po svemu sudeći, isključivo pohlepa nagnala na kršenje zakona i prodaju malih serija ovih predmeta kupcima na crnom tržištu.

T.T.