Zanimljivosti
4

Los Angeles: Sterilizacija kućnih ljubimaca zakonom obavezna

Sarajevo-x.com
Gradonačelnik Los Angelesa Antonio Villaraigosa u utorak je potpisao jedan od najstrožijih zakona o kućnim ljubimcima u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, koji podrazumijeva da se većina već četiri mjeseca starih pasa i mačaka obavezno mora sterilizirati.

Cilj novog kalifornijskog zakona o obaveznoj sterilizaciji kućnih ljubimaca je smanjenje i eventualno eliminiranje hiljada eutanazija koje se svake godine obavljaju u Los Angelesu.

Novi zakon se ipak neće odnositi na pojedine životinje, poput onih koje su sudjelovale na različitim izborima ili sportskim takmičenjima, pasa vodiča za slijepe, životinja koje koriste policijske snage i onih koje su u vlasništvu profesionalnih uzgajivača.

Prosječni vlasnik kućnog ljubimca, mora, čim njihov pas ili mačka napuni četiri mjeseca, ili najkasnije šest mjeseci uz pismo veterinara, odvesti svog kućnog ljubimca na sterilizaciju, saznao je Associated Press.

Osobe koje prvi put prekrše ovaj zakon, dobit će potrebne informacije o službama koje se bave sterilizacijom životinja i rok od 60 dana da to učine. Ukoliko i nakon 60 dana ne izvrše sterilizaciju, bit će novčano kažnjeni u iznosu od 100 dolara i morat će odraditi osam sati društvenokorisnog rada. Kasniji prekršaji mogli bi vlasnika kućnog ljubimca koštati čak 500 dolara ili 40 sati društvenokorisnog rada.