Guinnessovi rekordi
1

Ljudski ekstremi: Beba od 10 kg i žena od dvije

Sarajevo-x.com
Nedavno rođena beba majke Indonežanke nije najteža
Nedavno rođena beba majke Indonežanke nije najteža
Indonežanka je ovih dana rodila najtežu bebu ikad rođenu u zemlji, dječaka od 8,6 kilograma. Daily Telegraph ovim povodom donosi spisak ostalih ekstremnih veličina i oblika koje ljudsko tijelo može dostići.

Najteža beba ikada

Nažalost, najteža beba ikad rođena na svijetu, ubrzo nakon što je došla na ovaj svijet je preminula. Dječak od 10,7 kilograma, a koji je rođen u Ohiou u januaru 1979. godine, umro je nakon 11 sati. Njegova majka, Kanađanka Anna Bates, također je bila neobična žena - bila je visoka 226 centimetara. Najteže novorođenče na svijetu, a koje je preživjelo, je dječak od 10,2 kilograma, a kojeg je rodila Carmelina Fedele u Aversi u Italiji 1955. godine.

Najlakša beba ikada

Naravno, bebe se često rađaju prije vremena, a ona koja je uspjela preživjeti bila je Amillia Taylor. Ona je bila teška samo 283 grama. Na svijet je došla nakon svega 21 sedmice i šest dana u februaru 2007. godine. Rođena je u Miamiju, Florida.

Najteži muškarac ikada

Vjeruje se da je Jon Brower Minnoch s Bainbridge Islanda, Washington, najteži čovjek koji je ikad živio. On je imao više od pola tone, tačnije 635 kilograma. Bio je oženjen i imao dvoje djece, a postavio je još dva rekorda: najveći gubitak težine (smršavio je 419,1 kilogram), te najveću razliku u kilogramima među supružnicima. Naime, njegova životna odabranica imala je 49, 8 kilograma, što znači da nije imala ni 1/12 njegove težine. Minnoch je preminuo 1983. u 42. godini.

Najteža žena ikada

Carol Yager iz Beechera, Michigan, bila je najteža žena koja je ikad živjela - imala je 545 kilograma. Ona je također postigla da bez operacije smršavi čak 235,8 kilograma u tri mjeseca. Preminula je 2006., kad je imala 34 godine.

Najviši čovjek ikada

Robert Wadlow iz Altona, Illinois, bio je visok 271,7 centimetara kad je preminuo u dobi od 22 godine. Kod njega su zabilježene iznimno velike količine hormona rasta te je on nastavio rasti i nakon što je umro od infekcije prouzrokovane protezom za nogu koju je morao nositi. Bio je poznat kao "Alton Giant" ("Divovski Alton").

Najviši živući čovjek

Sultan Kosen iz Turske, rođen 1983. godine, najviši je živući čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda - visok je 246,3 centimetra. On, također, ima i najveće ruke na svijetu.

Najviša žena ikada

Trijntje Keever iz Edama u Holandiji, kad je 1633. preminula u 17 godini, bila je visoka 254 centimatra. Kad je imala devet godina, zabilježeno je da je bila 200,6 centimetara visoka.

Najviša živuća žena

Vjeruje se da je to Yao Defen iz kineske provincije Anhui, iako Guinnessova knjiga rekorda to još nije potvrdila. Ima 37 godina i visoka je 233,6 centimetara.

Najniži čovjek ikada

Prema Guinnessu, Gul Mohammed iz New Delhija najniži je odrasli čovjek koji je ikada hodao našom planetom. Naime, on je bio visok svega 55,8 centimetara, a umro je zbog respiratornih problema prouzrokovanih pušenjem u 40. godini.

Najlakša žena ikada

Lucia Zarate iz San Carlosa, Meksiko, prema Guinnessovoj knjizi rekorda najlakša je žena ikada, a težila je samo 2,1 kilograma. U 17 godini, kad je umrla, bila je visoka 54,6 centimetara. Preminula je u vozu od hladnoće 1890. godine.