Za 100.000 dolara
5

Ljubitelji adrenalinske avanture uskoro će moći zaroniti do olupina Titanica

Klix.ba
Foto: AFP (Foto: AFP)
Foto: AFP (Foto: AFP)
Počevši od 2019. godine javnost će imati priliku da zaplovi istom trasom kojom je posljednji put plovio legendarni Titanic prije više od jednog stoljeća i moći će doći do njegovih ostataka, prenosi RT.

Ekspediciju "Titanic Survey Expedition" će provesti američka kompanija OceanGate koja je i u maju prošle godine planirala ponuditi ljudima da zaplove Atlantskim okeanom. Prema pisanju stranih medija, karta za ovu jedinstvenu avanturu trebalo bi košta tačno 105.129 dolara po osobi.

Na svakoj od šest ekspedicija, za koje će pripreme započeti 26. juna 2019. godine, osim putnika bit će i devet članova posade, a već su sada sva mjesta za putnike prve ekspedicije rezervisana, iako će biti otvorene prijave za drugo putovanje od 25. jula do 4. augusta i od 1. do 12. augusta.

Naime, interes za najpoznatije pomorske katastrofe 20. stoljeća ostao je i dalje visok otkako je Robert Ballard i njegov tim otkrio ostatke Titanica prije skoro 34 godine. Titanicu je trebalo samo dva sata i 40 minuta da potone nakon što je 14. aprila 1912. udario u ledeni brijeg, pri čemu su poginula 1.503 putnika i člana posade.

Oni koji se žele upustiti u plovidbu trebaju biti stariji od 18 godina, pokazati osnovnu mobilnost, fleksibilnost i ravnotežu te proći posebnu obuku.