Istraživanje pokazalo
3

Ljubazna djeca su popularnija

SRNA
Ljubaznija djeca su sretnija i popularnija među svojim vršnjacima, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Prema rezultatima istraživanja tima sa Univerziteta Californija u Riversideu, malo i jednostavno dobro djelo moglo bi da doprinese smanjivanju nasilja među učenicima.

Većina roditelja svojoj djeci želi da budu sretna, dobra i da se dobro uklope u društvo.

Prema ovom istraživanju, veza između ljubaznosti i prosocijalnog društvenog ponašanja, kao što je učiniti neko dobro djelo ide u oba smjera, ne samo da sretni ljudi često čine dobro za druge, nego i prosocijalno ponašanje u ljudima budi smisao i osjećaj za dobrobit.

Naučnici su proveli prvi dugoročni eksperiment, analizirajući ljubaznost kod djece. Eksperimentom je obuhvaćeno više od 400 djece u dobi od devet do 12 godina koji pohađaju osnovne škole u Vankuveru.

Učenici su bili nasumično podijeljeni u dvije grupe - jedna grupa imala je zadatak da se prisjeća dragih mjesta koje su posjetili, kao što su igrališta ili trgovački centri, a od druge se grupe tražilo da naprave dobro djelo, kao što je dijeljenja užine u školi ili davanja podrške majci nakon stresnog dana na poslu.

“Dali smo djeci primjere dobrih djela, ali smo njima prepustili da odluče šta je to dobro djelo”, rekla je Cimberly Sonter-Rais, psiholog sa Univerziteta Britanske Columbije u Vankuveru.

Učenici su trebali da kažu koliko ih je to učinilo sretnim i da odaberu kolegu s kojim bi htjeli učestvovati u školskim aktivnostima. Nakon četiri sedmice, obje grupe su izjavile da su bile sretnije, ali deca iz druge grupe, koja su trebala da učine dobro djelo, rekla su da su doživjela veće prihvaćanje svojih kolega i da su drugi su učenici puno češće birali njih za svoje partnere u školskim aktivnostima.

"Ovako jednostavna intervencija ne samo da čini djecu sretnijima, nego ih i podstiče da se međusobno više podržavaju i tolerišu”, rekla je Sonter-Rais.

Prema njenim riječima, nasilje među djecom najčešće eskalira u 4. i 5. razredu.

"Tražeći od učenika da se ponašaju ljubazno prema okolini, nadamo se da ćemo postići da se djeca u razredu slažu, smanjujući tako tenzije, netrpeljivost i nasilje među njima, pogotovo u tom uzrastu”, rekla je ona.