Zanimljivosti
21

Ljubav prema tami, riječima, samoći: Neobični fetiši koji nisu nimalo seksualne prirode

Klix.ba
Fetišizam je termin koji opisuje uzbuđenje izazvano neživim predmetom ili specifičnom situacijom koja po svojoj prirodi obično nije seksualna.

Izraz fetiš potječe od francuske riječi fétiche, izvedene od portugalske riječi feitiço (magija, čarolija), koja opet izvire iz latinskog facticius (vještački) i facere (činiti).

Izraze seksualni fetiš i erotski fetiš je prvi upotrijebio francuski psiholog, advokat i hipnotizer Alfred Binet, a mnogi ljudi prihvataju svoje fetiše kao dio svog identiteta radije nego što pokušavaju da ih se oslobode.

Predmeti seksualnog fetišizma mogu biti razne vrste odjeće i obuće, različiti materijali (koža, najlon, spandeks, guma, plastika...), određeni dijelovi tijela (ruke, stopala, kosa...), različite situacije i sl.

Fetiši se često pogrešno poistovjećuju isključivo sa seksualnim fetišem, budući da postoje fetiši koji nisu nimalo seksualni. Neki od njih su: astrofilija (ljubav prema astronomiji), kinofilija (ljubav prema psima), logofilija (ljubav prema riječima), niktofilija (ljubav prema noći i tami), selenofilija (ljubav prema mjesecu), autofilija (ljubav prema samoći), a tu su i neki prilično bizarni i neobični fetiši kao što su ljubav prema siru, žutoj boji, grobljima, dinosaurusima, Londonu, Harryju Potteru...

I da - ljubitelji brade imaju svoj naziv - pogonofili.

Pogledajte i ostale.