Kontroverzna ličnost
46

"Ljekar" želi napraviti implantant koji može ubiti čovjeka ukoliko ga zaboravi deaktivirati

I. S.
Foto: Independent
Foto: Independent
"Ljekar" Philip Nitschke planira napraviti implantant koji bi ljudima koji imaju degenerativnu bolest mozga omogućio da unaprijed odrede kada žele umrijeti. Međutim, implantant ih može ubiti ukoliko ga zaborave deaktivirati.

"Ovaj implantant morate isključiti svaki dan. Ukoliko to zaboravite uraditi, umrijet ćete. Dakle, sva odgovornost je na pacijentu. Kada shvati da ne želi više živjeti poput biljke, može pritisnuti dugme i okončati svoj život. Ovako doktor ili neko drugi neće osjećati grižnju savjest jer oni ne moraju biti ti koji će ih 'ubiti'", kazao je Nitschke u intervjuu za Independent.

Nije objasnio kako će se neko ko ima Alzheimerovu bolest sjetiti da ga isključi. Također nije jasno šta će tačno uzrokovati smrt niti kako će se implantant uopće ugraditi. Dodao je kako će implantant "pištati" dan ili dva (kako bi se "uvjerio" da je bolest uznapredovala) prije nego što ubije pacijenta.

Inače, Nitschke je poznat kao "ljekar za smrt" i kontroverzna je ličnost u Australiji, gdje je rođen. Dijeli savjete o samoubistvu osobama starijim od 50 godina u "Priručniku za mirne pilule". Ranije je spalio svoju ljekarsku licencu jer su mu australijske vlasti nametnule ograničenja u radu.

Kapsula Sacro (Foto: Exit International)
Kapsula Sacro (Foto: Exit International)

Nitschke je 1996. godine dao prvu dobrovoljnu smrtonosnu injekciju. Ranije ovog mjeseca je u Švicarskoj (gdje trenutno živi) predstavio kapsulu Sacro koja pomaže ljudima čija je želja da izvrše samoubistvo da ostvare svoj plan.