Zanimljivosti
5

Lista najčudnijih zahtjeva britanskih građana upućenih zaposlenim u ambasadama i konzulatima

Klix.ba
Zaposleni u konzulatima i ambasadama Velike Britanije nastoje uvijek biti na usluzi svojim građanima koji trebaju pomoć. Ipak, zamolili su građane da ih kontaktiraju samo kada se radi o hitnim slučajevima.

Naime, u mnogim slučajevima britanski građani kontaktiraju ambasade i konzulate sa pomalo bizarnim zahtjevima. Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije objavilo je listu najčudnijih zahtjeva britanskih građana.

Tako su, između ostalog, zaposlenici konzulata i ambasada odgovarali i kako najlakše zaposliti engleskog batlera, kako se najlakše ilegalno zaposliti u Velikoj Britaniji, a jedan zabrinuti Britanac, koji se planirao preseliti u Španiju, ambasadu je kontaktirao jer je bio zabrinut da će sresti nudiste.

Bilo je nostalgičara koji su ambasadu kontaktirali jer nisu mogli pronaći englesku slaninu, ali i režisera koji su baš preko ambasade željeli pronaći idealnog penzionera za svoj film.

Jedna Britanka se razočarala u osoblje britanske ambasade i konzulata jer je nisu dočekali prilikom njenog dolaska u St. Petersburg niti joj je konzulat osigurao vodiča za obilazak grada.

Ambasade i konzulati godišnje prime oko 500.000 poziva, a samo prošle godine pomogli su u 4.770 slučajeva gdje su britanski državljani bili uhapšeni i 3.250 slučajeva kada su završili u bolnici, piše Guardian.