Istraživanje
0

Lipicaneri bijeli uslijed mutacije gena

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Austrijski i švedski naučnici su konačno otkrili dugogodišnju misteriju o bijeloj dlaci konja lipicanera. Njihova studija je pokazala je da se bijela boja javlja uslijed mutacije gena. Naime, lipicaneri se inače rađaju sa sivom ili crnom dlakom, ali vremenom dlaka postaje bijela.

Jedna od autorica ove studije objavljene u magazinu "Nature Genetics", Monika Seltenhammer sa Univerziteta u Beču navodi da se lipicaneri rađaju sa tamnom dlakom, ali da gube ovu boju od šeste do osme godine zbog mutacije hromozoma. Ova mutacija uzrokuje da se melanin proizvodi puno brže i iz istog razloga zaliha pigmenta se brzo potroši, pa su lipicaneri zbog toga bijeli.

Isti gen je odgovoran za nastanak melanoma, vrste raka kože.

Studija je pokazala da 70 do 80 procenata konja starijih od 15 godina oboli od ove bolesti. Leif Andersson sa odsjeka za medicinsku biohemiju i mikrobiologiju sa švedskog univerziteta Uppsala, naglašava da konji nisu u opasnosti jer se ćelije raka puno sporije razvijaju nego kod ljudi, prenosi AFP.

Lipicaneri su vrsta konja koju je razvilo habzburško plemstvo i datiraju još iz šesnaestog stoljeća. Ime su dobili po mjestu gdje su nastale prve farme za uzgoj ove pasmine u blizini Krasa u Lipici u Sloveniji. Međutim, danas se ova vrsta uglavnom povezuje sa Španjolskom školom jahanja u Beču u Austriji koja se bavi klasičnom dresurom.