Zanimljivosti
7

Liberland: Imenovana prva "vlada", porez dobrovoljan, a izbori za dvije godine

Klix.ba
Vít Jedlička, predsjednik samoproglašene Slobodne Republike Liberland, predstavio je prvu državnu vladu sa tri "ministra".

Riječ je o ministrima finansija, vanjskih poslova i unutrašnjih poslova. Također, Jedlička je imenovao ministra u odsustvu koji će se baviti pravdom te dva potpresjednika, također u odsustvu, a koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama i Francuskoj.

Jedlička je, pored imenovanja vlade, nedavno održao gala večer povodom nadolazećih blagdana, a na kojoj je ugostio goste iz Sirije i Češke, njegove matične domovine.

Ministar finansija je obećao raditi na jednoj važnoj politici, a to je izbjegavanje prikupljanja obaveznog poreza.

"Sviđa mi se ideja da ljudi dobrovoljno plaćaju porez u iznosu koji oni žele", rekao je ekonomista Jan Purkrabek.

Ministar unutrašnjih poslova je Ondrej Príhonsky, a njegov prvi zadatak bit će dogovor sa Hrvatskom kako bi se spriječio novi upad njihovih policajaca u Liberland.

Monika Chlumska je ministrica vanjskih poslova samoproglašene države, a svoj rad zasniva na kulturnoj diplomatiji i komunikaciji.

"Moj osnovni cilj jeste osnažiti naša predstavništva u inozemstvu kako bismo ih pretvorili u tim koji će raditi za Liberland", rekla je Chlumska koja je dodala da mala država između Hrvatske i Srbije ima više od 60 predstavnika širom planete.

Vlada je već počela raditi, a njihov mandat će trajati sve do održavanja prvih slobodnih izbora koji su planirani za dvije-tri godine.