Zanimljivosti
0

Letjelica X-Wing je najveća Lego skulptura u historiji

Klix.ba
(Foto: AFP)
Džinovska letjelica iz filmova "Star Wars", lovac X-Wing, pojavila se na njujorškom Times Squareu. Bilo je potrebno 32 ljudi, pet miliona lego kockica i 17 hiljada sati kako bi se sklopila letjelica u prirodnoj veličini.

Lego X-Wing je najveća Lego skulptura ikada napravljena. Imitira model Lego 9493 X-Wing Fighter, ali je 42 puta veća od originala.

Skulptura je visoka gotovo tri i po metra, duga je 13 metara, a raspon krila joj iznosi 13 i po metara. Motori sijaju i zvuče baš kao u filmu, a moguće je i sjesti u letjelicu. X-Wing je u New York stigao iz češkog grada Kladno.

"Baš kao što djeca vole da testiraju i steknu svoje graditeljske vještine sa Lego kockicama, naši graditelji uvijek testiraju svoje vještine sa gigantskim kreacijama", objasnio je Michael McNally, jedan od Legovih direktora.

"Napravio sam dosta velikih stvari sa Legom, ali ovo je najveća. U prirodnoj je veličini, baš kao u filmu", rekao je Erik Varszegi, jedan od graditelja.

Izložba uključuje i Lego modele Dartha Vadera, Yode i R2D2 u prirodnoj veličini. Ova skulptura promovira i niz drugih projekata "The Yoda Chronicles", novu miniseriju na Cartoon Networku te novi film u franšizi, koji će režirati J. J. Abrams.