Južna Afrika
0

Leopard i mlada antilopa na trenutak postali prijatelji

Klix.ba
Možda vam se čini da predatori i njihov plijen ne mogu biti prijatelji, ni na nekoliko minuta. Ipak, fotograf Marius Croetzee je uhvatio bezbrižnu igru leoparda i tek rođene antilope u Sabi Sand Game rezervatu u Južnoj Africi. Nažalost, priroda je kasnije učinila svoje i antilopa je završila kao hrana mladom leopardu.

Leopard i mala antilopa igrali su se duže od 45 minuta. Životinja koja je trebala biti plijen za ovu veliku mačku, na nekoliko minuta je postala njen prijatelj. Tek rođena antilopa je čak mislila kako je pored svoje majke. Nije pokazivala strah.

"Nazvali su me i saopćili mi kako se te dvije životinje igraju u visokoj travi što nije uobičajena situacija. Ako se leopardu pruži prilika za ubijanje, on neće čekati. Sve mi je bilo malo čudno", kaže Marius te dodaje kako u posljednjih 12 godina nije vidio nešto slično.

"Ljudi su bili začuđeni ali i tužni. Nakon tih 45 minuta vidjeli su prirodu i prirodna dešavanja u svojoj najokrutnijoj formi", dodaje fotograf koji je svjedočio nevjerovatnom prizoru.

Nažalost, antilopa je na ovom svijetu živjela tek nekoliko sati.