Južnoafrička Republika
0

Legalizacija prostitucije u toku SP 2010.

Sarajevo-x.com
Planovi da se prostitucija u Južnoafričkoj Republici legalizuje u toku trajanja Svjetskog fudbalskog prvenstva 2010. naišli su na brojne kritike vjerskih grupa i stranaka opozicije.

Vlasti u gradu Durbanu zalažu se za dopuštanje ove aktivnosti isključivo u toku takmičenja, ali Thokozani Hlatshwayo, predsjednik Afričkog demokratskog pokreta, ističe da je taj prijedlog "protiv riječi Božije".

Stranke u opoziciji strahuju da bi, ako se jednom odobri, ova odluka mogla postati trajna, stoga je članovi Demokratske alijanse i mladi iz stranke IFP najglasnije osuđuju.

Članica omladine IFP-a Pat Lebenya-Ntanzi kaže kako ovim potezom vlasti mladima u Južnoafričkoj Republici šalju "zbunjujuću poruku".

"Na jednoj strani se zagovaraju jake porodične vrijednosti i moral, a na drugoj se želi legalizovati prostitucija na ulicama Durbana. To nema smisla," istakla je.

Pored ovog, dodatni problem predstavlja AIDS. Oko pet miliona ljudi u ovoj afričkoj državi je HIV-pozitivno, čime je Južnoafrička Republika jedna od najteže pogođenih zemalja u svijetu.

Vlada navodi kako je i u Njemačkoj bilo mnogo centara za zabavu odraslih u toku Svjetskog prvenstva 2006. koji su okupljali veliki broj poznatih posjetilaca i da se ne može ignorisati činjenica da seks industrija cvjeta u toku ovako velikih događaja.

U cilju što veće zarade predlažu da se glavni striptiz klubovi i javne kuće otvore u specifičnim područjima gdje bi dame bile sigurne i lako dostupne.

Gradonačelnik Durbana, trećeg najvećeg grada u ovoj državi rekao je da konačna odluka još nije donijeta.

Durban

"Konsultovat ćemo se sa državnim vlastima bilo u ovom slučaju ili inače", kaže Logie Naidoo, dok BBC objavljuje da se na ulicama ovog grada već nalazi jedan broj mladih žena i djevojaka koje se bave prostitucijom, te će se raditi na njihovom premještanju u sigurnija područja.

Legalizacija prostitucije u toku ovog turnira predložena je još u januaru, kako bi se smanjio broj silovanja. Zaposleni u seks industriji bili su oduševljeni.

"Podržavamo svaku legalizaciju seksualnih radnji, posebno u toku Svjetskog prvenstva 2010.," kaže Nicola Fick iz organizacije "Sex Workers Education and Advocacy Task Force".