Okruživao je veliki harem
125

Lakišića džamija u Mostaru je skrivena ljepotica u centru grada

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
U bogatom buketu lijepih mostarskih džamija lako možete preskočiti i zaboraviti jednu od najljepših ili bar jednu s najbogatijom historijom, a to je ona Ahmed-age Lakišića ili džamija u Ričini.

Priča o ovoj džamiji koja se danas nalazi u ulici Mostarskog bataljona, neposredno uz Španski trg i Gimnaziju, datira još od kraja 17. stoljeća. Pred kraj 1695. godine Mlečani pod komadom vojvode Jankovića navaljuju na Mostar s juga, zapada i sjeverozapada. Nakon proboja iz tri različita smjera i nakon teških borbi uz mnogo žrtava s obje strane Mostar je ipak odbranjen. Mrtvi su pokopani u novoosnovanim mezarištima, haremima.

Historijske knjige kazuju da su, pored Goranaca, Raške Gore, Cima i Vihovića, u samom gradu Mostaru nikla nova groblja na mjestima spaljenih mahala Ričine i Ali-hodžine ulice (Liska). U novo groblje pokopane su žrtve iz Ričine i veći dio žrtava palih na Smrčenjacima. Ovaj harem se protezao od današnje zgrade Gimnazije pa sve do iza bivše željezničke ložionice kraj Stare bolnice, ukupno 19 dunuma zemlje. Zemljište za harem je uvakufio hadži Ahmed-aga Lakišić te je izgradio istoimenu džamiju u Ričini.

U kasnijem razvoju Mostara, posebno dolaskom Austrougara, harem je bivao sve manji, da bi ostao samo u sklopu džamijskog dvorišta u kojem se danas nalazi i mezar najpoznatijeg mostarskog gradonačelnika Mujage Komadine.

Poznato je da su Lakišići bili ugledna,ž muslimanska feudalna porodica u Mostaru za vrijeme Osmanskog carstva te su imali svoje kule i čardake, gradili hareme, mektebe te mlinice na Buni za uzdržavanje svojih zadužbina. Na području osam sela Bijelog Polja, u Jasenjanima, Zijemljima, ovo je bila jedna od imućnijih muslimanskih porodica koja je imala svoje posjede.

Ova džamija je u svojoj historiji nekoliko puta rušena i spaljivana, ali svaki put bi se iznova vratila još ljepša i postojanija. Danas je to skladno zdanje s prekrasnim dvorištem i pravi ukras samog centra Mostara. Među stambenim i poslovnim objektima, ona s kamenim četverougaonim krovištem i vitkom munarom jednostavno plijeni pažnju.

Lakišića džamija danas je i svjedok vremena te namjere Islamske zajednice u BiH da vrati vlastitu imovinu i na mjestu nekadašnjeg harema izgradi islamski centar. Priča je to koja traje dvadesetak godina i koja će tek u narednom periodu dobiti svoj epilog.